Europees verbod persoonsgerichte reclame Facebook en Instagram

05-01-2023 (10:03) - Marketing

Het is Meta verboden om via Facebook en Instagram persoonsgerichte reclame aan gebruikers te versturen zonder de uitdrukkelijke toestemming van die gebruikers. Dat is nu ook door de European Data Protection Board bepaald. De uitspraak van de Europese privacytoezichthouders is op 4 januari 2023 overgenomen door de Ierse Data Protection Commission.

Sinds de invoering van de GDPR/AVG in 2018 loopt er al een zaak van burgerrechtenorganisatie nyob tegen Instagram en Facebook. Via die weg kan Meta sinds 2018 tóch persoonsgerichte reclame aan gebruikers versturen. Maar om dat te doen, zonder expliciete toestemming, is illegaal.

Gevolgen

Europese privacyregels dwingen Meta er nu toe een systeem te maken waarmee elk van de honderden miljoenen Europese Facebook- en Instagram-leden expliciet moeten aangeven dat ze persoonsgerichte reclames willen. Die commerciële boodschappen zijn gebaseerd op persoons- en gedragsprofielen van elke afzonderlijke gebruiker. Dit systeem moet standaard op ‘uit’ staan. De gebruiker moet het bewust en weloverwogen aanzetten.

Het uitzetten van de Europese reclamemachine op Facebook en Instagram kan Meta honderden miljoenen en wellicht miljarden dollars omzetverlies opleveren. Toen Apple bijvoorbeeld de trackingopties uit iOS verwijderde, leed Facebook tien miljard dollar reclameverlies. Facebook werd tweehonderd miljard dollar minder waard op de beurs. Gebruikers willen namelijk helemaal niet geprofileerd worden voor persoonsgerichte reclames.

Boetes en rechtzaken

De Europese hoofdvestiging van Meta zit in Ierland. De Ierse Data Protection Commission (DPC) legt Meta twee geldboetes op voor het overtreden van de privacyregels. Voor de Facebook-casus krijgt het bedrijf een boete van € 210 miljoen, voor Instagram €180 miljoen. Een derde zaak over Whatsapp loopt nog. Meta heeft drie maanden om te voldoen aan de uitspraak, maar het bedrijf zegt volgens Emerce in beroep te gaan tegen de uitspraak. Mark Zuckerberg zei in 2020 nog te overwegen om uit Europa te vertrekken als de privacyregels te nadelig voor hem worden.

 


Bureaus

Media

Economisch