NPO en VRT starten intensieve samenwerking
De Nederlandse en Vlaamse publieke omroep gaan intensief samenwerken, zo hebben de NPO en de VRT vandaag bekendgemaakt. De samenwerking moet leiden tot het maken en uitwisselen van programma’s, het delen van technologie en innovaties, maar bijvoorbeeld ook tot de gezamenlijke productie van educatief materiaal en het delen van strategisch onderzoek.
NPO en VRT gaan de komende jaren op vier gebieden samenwerken: het samen ontwikkelen van programma’s, het uitwisselen van bestaande programma’s, het delen van nieuwe technologie en innovaties, en het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Op al deze gebieden zullen de komende jaren concrete samenwerkingen worden opgezet. Verschillende initiatieven staan al in de steigers. NPO-bestuurslid Martijn van Dam, één van de trekkers van deze samenwerking: “We zien allerlei partijen om ons heen die internationaal kunnen opereren en daar voordeel van hebben. Als publieke omroepen kunnen we dat ook door vanuit ons gedeelde DNA de handen ineen te slaan. Een uitwisseling die bovendien een positieve impact kan hebben op de hele mediasector in beide landen.”
Coproducties
NPO en VRT geven het startschot voor het realiseren van nieuwe coproducties. Frans Klein, directeur video van de NPO: “Diverse teams werken nu aan formats die we samen willen ontwikkelen. Denk daarbij aan vernieuwende dramaseries, online producties, maar ook podcasts.” De dramaserie Arcadia is de eerste volwaardige coproductie tussen VRT en NPO. Dit groots opgezette dystopische drama is in de loop van 2023 in Vlaanderen en Nederland te zien.
Maatschappelijke meerwaarde
VRT en NPO gaan verder samenwerken op het gebied van de maatschappelijke impact van de publieke omroep heeft in de samenleving. Zo krijgen, om te beginnen, twee VRT-projecten een Nederlandse variant: het educatief pakket EduBox, (ook dankzij een EU-subsidie en de inzet van omroep NTR) met ook de ontwikkeling van gezamenlijke Eduboxen. Ook worden de krachten gebundeld in de bestrijding van desinformatie. Denk hierbij aan de ontwikkeling van tools die journalisten en mediamakers ondersteunen bij het detecteren van fake news.