De finishing touch om je TikTok video viral te laten gaan

De finishing touch om je TikTok video viral te laten gaan

09-04-2024 (07:00) - Opinie

TikTok is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het social media landschap. Voornamelijk Gen Z besteedt - met gemiddeld 112 minuten per dag - veel tijd op het platform. Hoe zorg je ervoor dat deze minuten worden besteed aan het bekijken van jouw content? Het edit-proces kan hier een grote rol in spelen!

Als je wil dat je video’s een groot publiek bereiken, zul je de aandacht van de kijker moeten vasthouden. Het algoritme is er namelijk op gebouwd dat je video’s worden aanbevolen als veel kijkers je video’s voor een groot deel afkijken. Daarnaast spelen ook de hoeveelheid comments, shares en saves een grote rol.
Hoe zorg je voor een langere kijktijd en een groter bereik? Ik geef je een aantal tips!

1 | Ondersteun je verhaal met extra beelden

Wanneer er een verhaal wordt verteld, moet de kijker zich kunnen inleven. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van bijpassende afbeeldingen en sfeerbeelden.
MrBeast - de bekendste YouTuber ter wereld - maakt hier enorm veel gebruik van. Hij ondersteunt in zijn video’s iedere zin met een visueel aspect. Een perfect voorbeeld hiervan is zijn video waarin hij de duurste koffie ter wereld laat zien. Wanneer hij de koffie benoemt, komt er een afbeelding van de koffie in beeld. Het gaat om de duurste koffie ter wereld, maar hoe duur is de koffie dan? De prijs van de koffie wordt getoond om die vraag gelijk te beantwoorden! Door de ondersteunende beelden en tekst wordt de kijker voorzien van een extra prikkel om te blijven kijken.

Later in de video praat MrBeast over olifanten. Ter ondersteuning animeert hij een afbeelding van een olifant. Dit hoeft niet moeilijk te zijn! Binnen gratis tools zoals CapCut zitten veel animaties die gemakkelijk aan te brengen zijn.

Als je deze tip hebt gebruikt, zie je direct dat je video veel interessanter is om naar te kijken.

2 | Audio boven video

Audio kan een video maken of breken. Je TikTok-video kan namelijk een goed idee hebben, maar als de audio niet goed is, zou je toch de aandacht van de kijker kunnen verliezen. Met ‘niet goede audio’ bedoel ik niet verstaanbare stemmen, verkeerde muziekkeuze en het ontbreken van geluidseffecten. Om ervoor te zorgen dat jouw video’s wel goede audio bevatten, heb ik een aantal tips voor je!

De eerste tip die ik je mee wil geven heeft te maken met je stem. Het is belangrijk dat je stem goed te verstaan is. Blijkt dit toch niet zo te zijn? Gebruik dan de Adobe Audio Enhancer tool. Hiermee kun je gratis je stem beter verstaanbaar maken met behulp van artificial intelligence.

Niet alleen je stem is belangrijk. Muziek kan ook een grote rol spelen. De muziek versterkt namelijk de sfeer van je video. Daarom kies je muziek uit op basis van de sfeer die de video moet uitstralen. Zo kan er bij een quiz spannende muziek worden gebruikt om de spanning te versterken. Aan de andere kant heeft een video waarin een kamer wordt opgeruimd een hele andere sfeer. Bij zo’n video kan er juist voor rustige muziek worden gekozen. Stel jezelf daarom bij iedere video die je maakt de vraag: welke sfeer wil ik uitstralen met deze video? Baseer daar je muziekkeuze op.

Naast muziek zijn er ook nog de geluidseffecten. De juiste geluidseffecten zorgen ervoor dat een video net wat interessanter wordt om naar te blijven kijken. Probeer bijvoorbeeld eens te testen met een ‘riser’ geluidseffect. Dit effect bouwt spanning op en geeft aan dat er nog iets aan zit te komen.

Deze tips voor audio zijn handig, maar er zijn ook situaties waarbij dit helemaal niet nodig is, omdat er een TikTok sound is die perfect past bij jouw video. Waarom? Nou, het gebruiken van een populaire TikTok sound kan ervoor zorgen dat je video vaker wordt aanbevolen. Het is hierbij wel belangrijk om de sound alleen te gebruiken bij een video die aansluit op de trend van de TikTok sound.

3 | Zorg voor een goede ‘hook’

Met een hook bedoelen we het begin van de video. Een goede hook geeft de kijker direct antwoord op de vraag: waarom zou ik deze video moeten kijken? Om deze vraag te beantwoorden kun je de vorige tips toepassen. Maar hoe pas je deze tips toe voor een goede hook?

Door aan het begin van je video ondersteunende afbeeldingen en sfeerbeelden te gebruiken krijgt de kijker direct een beeld van het onderwerp. Let op! De beelden moeten ondersteunen en niet het begin van de video leiden! Zorg dat je verhaal nog steeds duidelijk is. Een content creator die deze tip goed toepast is Ryan Trahan. De Amerikaanse creator laat zijn kijkers recensies zien die worden achtergelaten bij verschillende fastfoodketens. Aan het begin van zijn video’s ondersteunt hij zijn verhaal direct met beelden van de fastfoodketens en de recensies. Ondertussen vertelt hij over het onderwerp en dienen de beelden slechts als ondersteuning. Ryan Trahan geeft met zijn video’s een perfect voorbeeld hoe je de hook pakkender kunt maken.

Ryan Trahan pakt niet alleen het gebruik van beelden goed aan, maar ook de audio! Zo past hij diverse geluidseffecten toe tijdens het tonen van ondersteunende afbeeldingen. Ook begint hij veel van zijn video’s met spannende muziek. Hiermee geeft hij direct aan dat de video een spannende verhaallijn gaat hebben. Dit vergroot de kans dat de kijker blijft kijken naar de video.

Dus, wat heb je geleerd? Visuele elementen spelen een grote rol in het behouden van de aandacht van de kijker. En de combinatie van ondersteunende beelden en goede audio zorgen voor een langere kijktijd, wat weer resulteert in een groter bereik. Neem deze tips mee in het maken van je volgende TikTok video’s!

Puck Timmermans

Flik Flak Agency