Kirsten Verdel wint Publieksprijs Communicatievrouw 2020 voor inzet behoud XS4ALL

16-06-2020 (14:04) - Awards

Kirsten Verder heeft de Publieksprijs Communicatievrouw van het Jaar 2020 gewonnen. De 42-jarige senior adviseur bij Dröge & van Drimmelen won de prijs voor haar inzet om de ideologische waarden van internetprovider XS4ALL te behouden. 
 
Verdel lanceerde begin 2019 een petitie om XS4ALL te behouden, nadat KPN bekend had gemaakt het merk te willen opheffen. Ook richtte ze het actiecomité XS4ALL Moet Blijven op, omdat ze de waarden en ideologie van XS4ALL ‘linksom of rechtsom’ in stand wilde houden. Ze hield zich bezig met communicatie, woordvoering en organisatie van het actiecomité. De toon van de campagne probeerde ze positief, constructief, oplossingsgericht en betrokken te houden.
 

Plan B

De vakjury gaf aan dat de campagne ‘een activistische signatuur’ had, ‘guerilla-achtig’. Zoals de actie bij het Rijksmuseum, waar de KPN-top bij elkaar kwam. Het actiecomité stond daar met grote ‘I AM XS4ALL letters’. Ook sprak het actiecomité meerdere keren met de KPN en wist het zelfs investeerders aan te trekken die bereid waren XS4ALL over te nemen van KPN. Toen KPN dit weigerde, werd plan B in werking gesteld: een alternatieve provider. Verdel stelde voor een crowdfundingcampagne te organiseren. Binnen 3,5 dag werd daarbij 2,5 miljoen euro opgehaald. Op 11 november startte Freedom Internet. Verdel is als lid van de Raad van Advies verbonden aan Freedom Internet.