Nominaties Issue Award 2023 bekend

Nominaties Issue Award 2023 bekend

16-01-2023 (11:45) - Prijzen

Mirjam Kaijer van Voices for Women, jongerenorganisatie JOB MBO en actrice Maryam Hassouni maken dit jaar kans op de Issue Award van 2023. De jury van de Issue Award reikt de award dit jaar voor de twaalfde keer uit aan een persoon of organisatie die een issue op een succesvolle of opvallende manier op de kaart heeft gezet. 

Maria van der Heijden, van MVO-Nederland en voorzitter van de jury: "Elk van de genomineerden heeft zich het afgelopen jaar actief ingezet om een probleem aan te pakken en dat deden ze met gedrevenheid en durf.” Op 24 januari wordt er bekend gemaakt wie van de genomineerden de Issue Award wint.

De genomineerden voor de Issue Award 2023 
 

OB MBO – Voorzitter Jelmer Becker
Mbo-studenten krijgen vaak niet dezelfde mogelijkheden tijdens hun studentenjaren als hbo- of universiteitsstudenten, bij huisvesting, sport en cultuur of studentenkortingen. JOB MBO is een jongerenorganisatie die een stem geeft aan mbo-studenten in het onderwijs en opkomt voor hun rechten. Ze zetten zich in om aandacht te vragen voor gelijke kansen voor de mbo-student en bereikten dit jaar zowel media als politiek.

Maryam Hassouni
In november van het afgelopen jaar kwam Maryam Hassouni naar buiten met haar verhaal en ervaringen over grensoverschrijdend gedrag in de televisiewereld. In haar boek “Wat de fak” onthult ze het grensoverschrijdend gedrag, racisme en seksisme dat ze ervaarde op de werkvloer. Hoewel ze openhartig haar verhaal doet, noemt ze geen namen en legt ze de focus op de problematiek binnen het hele systeem om zo veranderingen en hervormingen teweeg te brengen.

Voices for Women – Voorzitter Mirjam Kaijer
De gezondheidszorg voor vrouwen staat achter op die van mannen, waardoor vrouwen vaker een foute diagnose of behandeling krijgen. Voices for Women startte daarom een petitie voor meer studie naar het vrouwenlichaam en -ziektes, maar ook zodat deze kennis opgenomen wordt in het curriculum van zorgopleidingen. Het initiatief verzamelde meer dan 55.000 handtekeningen en de petitie werd op 12 september gepresenteerd aan minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers.

Bekendmaking winnaar tijdens Issuelezing
Op 24 januari wordt tijdens de jaarlijkse Issuelezing bekend gemaakt wie de winnaar van de Issue Award 2023 is. De lezing wordt dit jaar gegeven door onderzoeker en publicist Josse de Voogd. Voorgaande jaren verzorgden Madelijn van den Nieuwenhuizen (2021) en David van Reybrouck (2022) de lezing. Josse de Voogd zal op een inspirerende en prikkelende manier zijn visie over stemmend Nederland delen, waarvan verwacht wordt dat dit tot interessante inzichten leidt. De Voogd is bekend van zijn bijdrage bij de verkiezingsuitzendingen bij de NOS, en publiceerde eind 2021 de ‘Atlas van Afgehaakt Nederland’ samen met René Cuperus, over hoe maatschappelijke verschillen tussen mensen neerslaan op de ‘electorale kaart’ van Nederland.

De Issue Award

Issuemakers reikt de Issue Award ieder jaar uit aan een initiatief of organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor een issue en dit op een opvallende of effectieve manier heeft geagendeerd bij het algemene publiek of in de politiek. Eerdere winnaars van deze prijs waren Eva González Pérez voor haar inzet voor de toeslagenaffaire in 2021, Organisatie Black Lives Matter NL voor het Damprotest op 1 juni 2020 en Tim Hofman voor de #BOOSdocu ‘Terug naar je eige land’ in 2018.

De jury

De jury van de Issue Award 2023 (foto boven) bestaat uit juryvoorzitter Maria van der Heijden (MVO-Nederland), Mieke Ansems (VNO-NCW en MKB-Nederland), Joris Backer (Eerste Kamer), Omar Kbiri (Maak Amsterdam), Mark Monsma (Samenwerkende Gezondheidsfondsen) en Jasper Mulder (Adformatie).