Nederlandse bedrijven investeren steeds vaker in energieopslag

Nederlandse bedrijven investeren steeds vaker in energieopslag

14-10-2024 (20:46) - Sustainable

De energiemarkt verandert snel en Nederlandse bedrijven worden zich steeds bewuster van de noodzaak tot verduurzaming. In dit licht investeren steeds meer bedrijven in accucontainers, hoewel er zeker nog andere verklaringen zijn voor deze tendens. Een accu container biedt namelijk unieke voordelen die voor talloze bedrijven nuttig kunnen zijn. Ze kunnen onder meer nuttig zijn voor bedrijven die hun energiekosten willen verlagen en die hun bedrijfsvoering duurzamer willen maken.

Wat is een accucontainer?

Een accucontainer is een grootschalige batterijopslageenheid die wordt ingezet om energie op te slaan voor later gebruik. Het is te vergelijken met een thuisaccu, maar dan in een extra groot jasje. Terwijl een gemiddeld huishouden voldoende heeft aan een thuisaccu van 3 tot 7 kWh, liggen de eisen bij ondernemingen natuurlijk hoger. Leveranciers als Energy Storage XXL bieden dan ook accucontainers tot wel 1.000 kWh aan. Deze zijn speciaal ontworpen voor de agrarische sector en het mkb. Deze containers, letterlijk in de vorm van een zeecontainer, bevatten lithium-batterijen die in staat zijn om grote hoeveelheden elektriciteit op te slaan. De opgeslagen energie kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals het elektriciteitsnet of hernieuwbare energiebronnen. De accucontainer is ontworpen om flexibel te worden ingezet: hij kan niet alleen dienen als een noodvoorziening bij stroomuitval, maar ook als een middel om het energieverbruik te optimaliseren en de kosten te drukken.

Voordelen van een accucontainer voor bedrijven

Een van de meest aantrekkelijke voordelen van een accucontainer is de mogelijkheid om energie te gebruiken wanneer dit het meest voordelig is. De zakelijke energiemarkt kent nu eenmaal piek- en daltariefstructuren, waarbij de prijs van elektriciteit kan variëren gedurende de dag. Accucontainers stellen bedrijven in staat om energie op te slaan wanneer de tarieven laag zijn en deze op een later, duurder moment te gebruiken.
Daarnaast is het ook een kwestie van betrouwbaarheid. Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van een betrouwbare energievoorziening, kan een stroomstoring funeste gevolgen hebben. Productielijnen komen dan stil te liggen, IT-systemen vallen uit en de kosten lopen hoog op. Een accucontainer biedt een back-upoptie die bedrijven helpt om door te gaan wanneer er een storing is in de externe energievoorziening.

Duurzaam ondernemerschap

Duurzaamheid is voor veel bedrijven een belangrijke drijfveer om te investeren in accucontainers. Door energie op te slaan die afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen, kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en hun CO2-uitstoot verlagen. Dit draagt niet alleen bij aan de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, maar kan ook zorgen voor een positief imago bij klanten en partners die waarde hechten aan milieubewust ondernemen. Er zijn natuurlijk verschillende verklaringen voor de vraag waarom bedrijven juist nu massaal overgaan tot de investering in accucontainers. De hoge energiekosten zijn er zeker een van, maar ook het groeiende bewustzijn van Nederlandse bedrijven en de toenemende druk vanuit de markt én de overheid spelen een grote rol.