Wegwerpmailadressen
14-12-2009 (16:19) - Tips
Steeds meer mensen maken gebruik van zogenaamde 'wegwerpe-mailadressen'. Dit zijn adressen die alleen worden gebruikt om je aan te melden bij een website, maar waarvan de mailbox verder niet of nauwelijks worden uitgelezen.
Sommigen maken een aparte mailbox aan bij bijvoorbeeld Hotmail of Yahoo voor dit doel, maar er zijn op internet ook sites die tijdelijke mailboxen aanbieden. Bijvoorbeeld SpamGourmet en Mailinator bieden een soort van Inspector-Gadget-adressen: ‘This address will self destruct after 5 incoming messages’. Zelfs Gmail heeft een alias service die inspeelt op de behoefte van de consument om niet gemaild te worden.
Opschonen
Wegwerpadressen vervuilen je database en je verzendlijsten. Belangrijker nog, ze vertekenen de resultaten van mailings. Je non-respons is extra hoog en je verzendreputatie heeft eronder te lijden. Als je namelijk regelmatig mailt naar adressen die helemaal niet meer bestaan, krijg je een slechte naam en worden door verschillende grote mailproviders berichten ook niet meer zo goed afgeleverd bij de wel bestaande mailboxen.
Deze argumenten pleiten ervoor om je lijst eens goed op te schonen. Verwijder e-mailadressen waarop je meer dan 5x geen respons hebt gekregen uit je verzendlijst. Verwijder ook de e-mailadressen waarop je 2x of vaker een foutmelding hebt ontvangen.
Voorkomen
Het liefst voorkom je natuurlijk dat relaties een wegwerpadres gebruiken op je formulieren of voor je nieuwsbrief. Mensen gebruiken vaak een dergelijk adres omdat ze de partij waarbij informatie wordt aangevraagd niet helemaal vertrouwen, of uit ergernis over de commerciële mail van bedrijven. Het is daarom belangrijk dat je op je website vertrouwen wekt, zodat de bezoekers toch hun echte adres achterlaten. Dat doe je door de verwachtingen van de relatie goed te managen. Laat bij een inschrijfformulier of aanvraagformulier precies weten:
- hoe vaak je iemand zal mailen
- wat voor soort mails men mag verwachten
- hoe makkelijk je weer kunt afmelden
- geef een link naar je privacy statement
En houd je vervolgens ook aan deze afspraken! Schroef dus niet zomaar je nieuwsbrieffrequentie omhoog van maandelijkse naar wekelijkse mailings, en verstuur ook niet allerlei ‘tussendoor’-mailtjes omdat je als bedrijf vindt dat die informatie belangrijk is voor de ontvanger. Geef hem alle kans om zich in te schrijven voor extra nieuwsbrieven of updates, maar leg hem niets op. Uiteindelijk bepaalt uw relatie hoe intens jullie band wordt.
Nog meer tips? Op www.copernica.com kun je gratis adviesdocumenten downloaden over e-mailmarketing, sms-campagnes en enquêtes.
Michael Linthorst, algemeen directeur Copernica BV