&samhoud en Emma Kinderziekenhuis tweede in Facebook hackathon
09-12-2021 (16:21) - Bureaus
Het Emma Kinderziekenhuis en digitaal bureau &samhoud creative tech zijn als tweede geëindigd bij de Facebook Hackathon in de categorie Presence Platform. Doel van de hackathon is om een creatieve toepassing van VR te bedenken, waarbij de fysieke wereld en de digitale wereld overlappen en er een mogelijkheid is tot interactie. &samhoud zag hierin een kans om samen met het Emma Kinderziekenhuis een mixed reality beleving te ontwikkelen dat kinderen helpt met het revalideren na hun operatie.
De jury koos uit 217 inzendingen wereldwijd, waaronder 67 in dezelfde categorie, en was onder de indruk van project 'Rehabilination' dat €40.000 prijzengeld in ontvangst nam. Facebook jury: "Deze inzending laat in onze ogen perfect zien welke rol technologie kan gaan spelen in het dagelijks leven van mensen."
Revalidatie
Jaarlijks worden gemiddeld 4.500 kinderen geopereerd in het Emma Kinderziekenhuis, waarna vaak een lange en intensieve herstelperiode volgt. Prof. dr. Annemieke Buizer, kinderrevalidatiearts bij het Emma Kinderziekenhuis: "Veel van de patiënten die ik zie ondergaan een zware operatie en moeten maandenlang revalideren. Ze moeten eigenlijk opnieuw leren bewegen. Dit gaat in kleine stapjes, de eerste overwinning is bijvoorbeeld al overeind komen zitten in bed. Je kunt je voorstellen dat zo'n proces in het begin stressvol is voor een kind, maar op een gegeven moment ook saai kan worden".
&samhoud en Emma Kinderziekenhuis zochten naar een oplossing om het revalidatieproces voor kinderen leuker, minder stressvol en beter te laten verlopen. Jip Samhoud, CEO van &samhoud creative tech: "Voor deze hackathon van Facebook wilden we niet alleen een technologische innovatie bedenken, maar een oplossing creëren waar mensen écht iets aan hebben. Samen met het Emma Kinderziekenhuis hebben we ons gericht op het herstelproces van kinderen. Het is mooi om te zien dat we in anderhalve week iets gemaakt hebben waar veel mensen in geloven."
Buddy
Door middel van spraakherkenningstechnologie en motion tracking kunnen kinderen ook daadwerkelijk interactie hebben met hun buddy, waardoor het extra leuk wordt om de oefeningen te doen. Zo vraagt de buddy de kinderen om (virtuele) kokosnoten in een mand te gooien, waardoor zij rechter op gaan zitten in hun bed. Ook laat Rehabilination voetstappen op de vloer waarnemen waardoor kinderen precies kunnen zien welke afstand er afgelegd moet worden. Er zijn er nog verschillende toepassingen mogelijk - Rehabilination kan zelfs voor de operatie begint al angst en stress ontnemen bij kinderen. Ze kunnen zich identificeren met de buddy die in hun eigen belevingswereld uitlegt wat hen te wachten staat.
Datagedreven herstel
Volgens Buizer is het doen van de oefeningen erg belangrijk in het revalidatieproces van kinderen. Door Rehabilination zijn kinderen gemotiveerder om deze oefeningen ook daadwerkelijk uit te voeren, zowel in het ziekenhuis als thuis. "Daarnaast kan de data die verzameld wordt tijdens het spel de therapeuten informatie geven over hoe de oefeningen verlopen. Maar ook of kinderen genoeg bewegen en over eventuele aandachtspunten waardoor therapeuten beter advies kunnen geven. Je kan dit met recht datagedreven herstel noemen."