
AFM wil nog strenger toezicht op achteraf betalen
Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt achteraf betalen steeds populairder in Nederland. Vorig jaar zag de AFM het aantal transacties met 17 procent groeien, maar ze zien ook nog steeds te veel betaalproblemen. De controles moeten daarom strenger.
Met Buy Now, Pay Later (BNPL) kun je een betaling uitstellen tot 14 of 30 dagen na de levering of in 3 termijnen betalen. Bekende aanbieders van deze betaalmanier in Nederland zijn Klarna, Riverty, Billink en In3. Hoewel de populariteit blijft groeien, is er al jaren kritiek op achteraf betalen.
In 2024 verwerkten BNPL-aanbieders rond de 53 miljoen transacties, goed voor 5,1 miljard euro. De aanbieders constateerden bijna zeven miljoen keer een klant met betaalproblemen, wat in 1,8 miljoen gevallen leidde tot aanmaningskosten. Zo'n 600.000 transacties werden overgedragen aan een incassobureau. Volgens de AFM is dit het resultaat van gebrekkige controle.
De AFM maakt zich vooral zorgen over mensen tot 35 jaar, die volgens hun analyse financieel kwetsbaar zijn. Zo staat één op de zes gebruikers van achteraf betalen gemiddeld zeven tot acht dagen per maand rood.
Strenger toezicht
Wanneer een betaling van boven de 250 euro wordt uitgesteld, volgt een kredietwaardigheidsbeoordeling en BKR-check. De AFM pleit ervoor dat dat ook voor lagere bedragen gaat gelden. Uiterlijk in november 2026 vallen BNPL-aanbieders zoals Klarna, Amazon en Bol onder toezicht van de AFM. Dat is het gevolg van de implementatiewet herziene richtlijn consumentenkrediet, die ervoor zorgt dat BNPL strenger wordt gecontroleerd.
Zo moet er een leeftijdsverificatie komen, zodat minderjarigen geen gebruik meer kunnen maken van achteraf betalen. Het grensbedrag van 250 euro voor de kredietcontrole blijft vooralsnog hetzelfde.
Achteraf betalen in de winkel
Klarna kondigde onlangs aan zelf 467.000 pogingen tot BNPL van niet-gecontroleerde consumenten geblokkeerd te hebben. De geblokkeerde pogingen kwamen waarschijnlijk van minderjarigen, die Klarna actief probeert uit te sluiten van kredietproducten.
Daarnaast wil Klarna hun betaalmogelijkheden uitbreiden naar fysieke winkels. Daarover zijn grote zorgen in de politiek. Kamerleden vrezen dat consumenten hierdoor makkelijker in financiële problemen komen. Toch lijkt Klarna nog altijd vastberaden om zijn positie in de winkelstraten te verankeren.