Wie helpt?
Heb jij al passief gekookt de afgelopen weken? Dat doe je door een ei te koken door op tijd het gas uit te draaien en het kokende water zijn werk laten doen. Zo bespaar je gas en dat voelt uiteindelijk weer lekker in de portemonnee. Passief koken is een oude kooktechniek die in deze tijden van torenhoge energieprijzen weer aan populariteit wint.
Een ei koken zonder het water onnodig lang te laten koken is één ding, maar passief pasta koken? Volgens Italiaanse pastafabrikant Barilla is dat prima te doen! Op hun verpakkingen tonen ze de kooktijd voor de traditionele wijze met kokend water én de passieve kooktijd.
Italië staat op zijn kop, want het druist in tegen alle tradities uit de eetcultuur van het land. De discussie of je pasta wel of niet passief mag koken, heeft inmiddels z'n kookpunt bereikt.
Barilla gaat onverstoorbaar verder. Ze maken een *open source pastakooktimer*. Een gadget die je op je pan met kokend water legt. De sensoren in de timer geven je op het juiste moment een signaal om de pasta in de pan te doen, het vuur uit te zetten en de pasta op te dienen.
Je kunt de gadget zelf maken als je beschikt over een 3D-printer en een Arduino. Dit is een minicomputer die je zelf kunt programmeren, lekker open source dus! Barilla levert alle code en de handleiding aan om je eigen kooktimer te knutselen. Klinkt lastig, maar met wat doorzettingsvermogen en proberen kom je heel ver.
Ik waardeer wat Barilla doet. Ze zoeken naar nieuwe mogelijkheden in hun productcategorie. Ze hebben wat we bij Kaliber noemen en cultiveren: ontdekkingsdrift. Dat is een eigenschap die voor ons essentieel is om de nieuwe ontwikkelingen te blijven begrijpen en een plek te geven in je eigen vakgebied. Kijk buiten je eigen wereld en ontdek wat nog meer mogelijk is. Het is veel interessanter om te ontdekken waar de waarde zit voor je publiek, dan te gaan voor het korte termijn denken met een "what's in it for me" mentaliteit.
Barilla had de gadget bij 4 pakken penne gratis weg kunnen geven. De zoveelste promotie en een kort PR-moment. Maar door alles open source aan te bieden winnen ze de aandacht en beter nog, geven ze de regie uit handen. Handige hackers kunnen met de handleiding van het pastamerk een eigen kooktimer maken, of de bestaande versie te verbeteren.
Het is een mooi gebaar van Barilla, een handreiking om in deze tijden van consumentencrisis meer zelf te maken en te consuminderen. Om juist te kijken waar je zelf een verschil kunt maken. Uiteindelijk werkt dat in je voordeel, als de tijden weer beter worden. Ontdekkingsdrift voor de lange termijn.
Heb je niet de mogelijkheid om je eigen Passive Cooker gadget te maken? Er is een Whatsapp chatbot die je met eenvoudige berichten door de passieve kookmethode loodst. Wie maakt deze open source voor Signal en Telegram?
Frank Meeuwsen
Kaliber Interactive