Appen met Bastiaan Woudt over 1605 Collective

20-10-2022 (10:30) - Appen met

Vanaf vandaag gaat 1605 Collective, voorheen 1605 Publishing, verder met een nieuwe naam. Niet alleen de naam verandert, ook de ambities van het label breiden zich verder uit. Zo zullen ze nu naast eigen publicaties, ook werk van andere creatieven naar buiten brengen en willen zij potentieel talent ondersteunen met 1605 Foundation. We appten met fotograaf Bastiaan Woudt, de oprichter van het label. 

[Status: -]

Kun je wat meer vertellen over de behoefte om 1605 verder uit te breiden tot 1605 Collective? Waar komt dat vandaan?
Door de groei van het bedrijf en onze plannen om een multi label merk te worden hebben wij besloten om de naam te veranderen naar 1605 Collective. Onder deze naam kunnen wij niet alleen onze eigen uitgegeven boeken en zelf ontworpen producten aanbieden maar krijgen wij ook de mogelijkheid om samen te gaan werken met andere brands om hun producten aan te bieden. Het zal dus naast eigen gecreeerd, ook gecureerde assortiment worden.

Gaaf! Aan wat voor producten denk je dan vooral?
Naast het uitgeven van fysieke boeken en producten komen wij dit jaar met onze eerste jaarlijkse magazine uit. Ook hebben wij een online magazine waarin wij eigen content maken dat te maken heeft met Kunst, Design en Architectuur. Het komt nog wel eens voor dat de mensen die wij bijvoorbeeld interviewen zelf al een boek hebben bij een andere uitgeverij, of dat wij een kunstenaar een plek geven in ons magazine die zijn of haar eigen kunst verkoopt. Wij kunnen dan die producten een plek geven in onze shop. Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar kunstenaars en brands om speciale samenwerkingen mee te doen, zodat wij iets unieks kunnen creeeren.

Leuk, werken jullie veel samen met internationale kunstenaars en merken? Of richten jullie je vooral op NL?

Wij willen ons internationaal focussen maar staan altijd open voor Nederlandse samenwerkingen.

Waar zag je de kans om een internationaal label te starten? Denk je dat het een unieke visie is?
Ik ben 1605 collective begonnen in 2020, in eerste instantie om mijn eigen boeken uit te geven. Als snel kwamen daar boeken voor andere fotografen bij. In 2021 lanceerde wij onze eigen boekstandaards en andere producten die te maken hebben met boeken of limited edition prints en portfolio boxen. Ik sta samen met mijn team voor een bepaalde smaak, esthetiek. Veel van de content en producten die wij maken ontstaan uit wat ons inspireerd, dus ik denk dat dit het bij uitstek al uniek maakt.

Dat is zeker een mooi begin
Hoe zullen jullie
Hoe zullen jullie de 1605 foundation gaan vormgeven?*

Gaan jullie op zoek naar nieuw talent of vindt het talent jullie? (:
De Foundation is een onderdeel wat nog helemaal opgezet moet worden. Maar de plannen en ambities zijn er. Wij willen mensen een kans geven zich creatief te kunnen uiten, waar zij daar zelf niet toe in staat zijn door het ontbreken van bijvoorbeeld geld, begeleiding, mentorschap, middelen of bereik. Ik hoop dat de foundation meer vorm krijgt in de komende tijd.
allebei, wij staan altijd open voor nieuwe projecten en nieuwe kunstenaars. Uiteraard komt veel via mijn eigen netwerk, maar dat betekend niet dat wij onze ogen sluiten voor wat er nog meer om ons heen gebeurd.
heb nog tijd voor 1 vraag!
dan moet ik er van door

Mooie ambities!

[aan het typen...]
tenzij je alles hebt?

Oke!
Ik ben nog wel benieuwd of jij evenveel betrokken blijft bij 1605 nu het zich uitbreidt?
Of zul je wat meer op de achtergrond blijven?

Ja zeker, sterker nog: Ik zal meer dan ooit betrokken zijn. Ik geloof in het succes van 1605 Collective en zal daar een groot deel van mijn tijd aan weiden.

Nice! Veel succes de komende tijd met jullie ambities
En bedankt voor je tijd (:


Thanks