Thomas Acda wint Lennaert Nijgh Prijs

Thomas Acda wint Lennaert Nijgh Prijs

03-06-2024 (21:06) - Awards

De Lennaert Nijgh Prijs is toegekend aan Thomas Acda. Dat gebeurde in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) tijdens het jaarlijkse Buma Awards Gala. Tijdens het gala worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën.

Thomas Acda wordt geprezen om zijn veelzijdigheid, muzikaal laverend tussen kleinkunst en popmuziek. Maar hij is meer dan muzikant, zanger, gitarist. Hij is ook cabaretier, acteur, regisseur, romanschrijver, tv-ster en schrijver van songteksten. Acda beschikt over het vermogen om herkenbaar menselijke emoties te verwoorden. Toegankelijk maar ook poëtisch. Niet plat, niet ordinair, geen rijmelarij, maar ook niet elitair of nodeloos complex. Zijn teksten zijn eerder eerlijk, authentiek.

Luisteraars en fans kunnen zich herkennen in de gezongen verhalen. Of het nu gaat over verlies, liefde, vreugde of groot verdriet. Deze emoties weet hij als geen ander te combineren met zijn unieke gevoel voor humor en zelfspot. Hij slaagt erin om serieuze onderwerpen te verlichten, zonder dat daarbij de diepgang in zijn teksten verloren gaat. Waar Acda eveneens in uitblinkt is de gebruikte beeldspraak en creatieve woordspelingen. Ze zetten de luisteraar aan het denken en geven extra betekenis aan de liedjes van Acda en de Munnik.