Omzet per fte van agencies licht gegroeid, productiviteit loopt achter

Omzet per fte van agencies licht gegroeid, productiviteit loopt achter

19-09-2024 (14:14) - Bureaus

De markt voor zakelijke dienstverleners (5-120 fte) oogt stabiel. De omzet per fte groeide over de afgelopen 12 maanden met 6,6% naar € 127.965. Dat is iets meer dan de inflatie van 3,2% die het CBS meldde over dezelfde meetperiode van juli 2023 tot en met juni 2024.

Dit blijkt uit de Benchmark Reports van Simplicate. Deze serie rapporten baseert zich op onderzoek onder ruim 1.500 zakelijke dienstverleners in Nederland met 5 tot 120 fte. Ook agencies zijn licht gegroeid naar een gemiddelde omzet per fte van € 117.007. Maar het onderzoek toont ook aan dat hun productiviteit achterloopt op andere zakelijk dienstverleners.

Lage productiviteit biedt groeikansen voor agencies

Voor de bijna 500 agencies die aan het onderzoek meededen, springt het afgelopen kwartaal vooral de productiviteit eruit. Die is met 56% nog steeds fors lager dan andere zakelijke dienstverleners (gemiddeld 63,8%). Het is opvallend dat de productiviteit nagenoeg gelijk is voor verschillende soorten agencies (creative, digital en online marketing). Ook kleinere (<10 fte) en grotere (<110 fte) bureaus wijken maximaal 1% af van de gemiddelden.

De best presterende agencies uit dit onderzoek scoren daar met 69% ver boven. Dat laat zien dat het gemiddelde in de sector omhoog kan. Het Agencies Benchmark Report deelt tips om de productiviteit te verhogen.
Productiviteit laat zien hoeveel tijd een bedrijf aan klanten kan besteden. Hoe hoger de productiviteit, hoe meer agencies in theorie kunnen factureren, waardoor hun omzet per fte stijgt. In de berekening zijn alle medewerkers meegenomen, ook als zij niet voor klanten werken. Productiviteit wordt als volgt berekend: Productiviteit = aantal klanturen / (alle roosteruren-verlof).


 


Media

Marketing

Economisch