Artsen lanceren grootschalige campagne tegen vapen onder jongeren

Artsen lanceren grootschalige campagne tegen vapen onder jongeren

16-04-2024 (14:41) - Campagnes

Artsen slaan massaal alarm over de gevaren van vapen voor jongeren. Maar liefst 1 op de 5 jongeren heeft in het afgelopen jaar weleens een vape gebruikt. Er zijn zelfs al basisschoolkinderen die beginnen met vapen. Tegelijkertijd weten veel ouders nog niet hoe schadelijk en verslavend vapen is. Volgens de artsen is het zorgelijk dat de tabaksindustrie ongekend veel jongeren verslaafd maakt aan vapen, zonder daarbij de gezondheidsrisico's te vermelden. Het collectief Artsen Slaan Alarm deelt daarom vandaag 4 schokkende feiten over vapen.

Dit doen ze door massaal in te breken in de media: op tv, op de radio, op social media, in de krant en op straat. De artsen hopen op deze manier dat alle ouders in Nederland de feiten leren kennen en deze delen met andere ouders, om zo samen alle jongeren in Nederland te beschermen. Creative agency Wefilm is verantwoordelijk voor creatie, productie en media van de campagne.

Groot media offensief

De hartenkreet van de artsen is vandaag te horen bij BNR, Radio 538 en Skyradio en te lezen in AD, De Telegraaf, Het Financieele Dagblad en NRC. Hij is te zien in de reclameblokken van Talpa en Omroep West, de bioscopen van Jean Mineur en op de schermen van Global, Ocean Outdoor, Hillenaar Outdoor en JCdecaux. Op social zetten honderden artsen zich in om de hartenkreet te verspreiden, net als BN-ers als Edson Da Graça, Akwasi, Wolter Kroes en Fernando Halman. Tenslotte zetten duizend leraren zich in om de hartenkreet bij de ouders van hun leerlingen onder de aandacht te krijgen.

Rocco Stallvord, media director bij Wefilm: “Vandaag starten we een ongekend groot media offensief om de feiten over vapen onder de aandacht te brengen. Het is daarbij ontzettend bijzonder hoeveel media-exploitanten hier belangeloos aan meewerken, simpelweg omdat de vertegenwoordigers ook ouders zijn die hun kinderen willen beschermen. Dankzij al die medewerking kun je vandaag echt niet om de hartenkreet van de artsen heen.”

Gevaar voor gezondheid

Kinderlongarts Noor Rikkers voelt de noodzaak om van zich te laten horen: “We mogen het niet laten gebeuren dat onze jongeren met gevaar voor hun eigen gezondheid worden verleid door een industrie die enkel uit is op het maken van winst. We zien nu al de directe negatieve effecten van vapen op de gezondheid van jongeren. Wij, als artsen, houden ons hart vast voor de langetermijngevolgen van het vapen. Daarom roepen we iedereen op om onze kinderen te beschermen door de feiten over de gevaren van het vapen te delen met alle ouders van Nederland. Daar hebben ze recht op en onze kinderen ook".

Eerder sloeg hetzelfde collectief van artsen ook alarm op TikTok, waarbij ze influencers oproepen om geen vapes meer te laten zien in hun content. Deze campagne kreeg enorm veel media-aandacht en won verschillende media en creativiteits awards. Uit de vele bezorgde reacties na die TikTok-actie, bleek dat ouders nog niet altijd op de hoogte zijn van de gevaren en behoefte hebben aan duidelijke informatie over vapen.

De feiten

De feiten over vapen - die al bekend zijn, maar niet worden gedeeld door de tabaksindustrie - liegen er niet om en laten zien dat vapen zeer schadelijk is. De artsen vinden het belangrijk dat iedere ouder deze vier feiten over vapen kent:

1. Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten;
2. Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar;
3. Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen;
4. Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.

Bekijk hier de dringende oproep: