Dopper start 'Mijn kraan is jouw kraan'-actie op World Water Day

22-03-2022 (07:00) - Campagnes

Ter gelegenheid van World Water Day 2022 roept Dopper alle Nederlanders op om hun kraan beschikbaar te stellen aan anderen. Nederlanders drinken per jaar gezamenlijk bijna 400 miljoen liter flessenwater, terwijl we in Nederland supergezond kraanwater hebben. Met de World Water Day-actie hoopt Dopper het makkelijker te maken voor mensen om voor een herbruikbare waterfles te kiezen en zo vervuiling door voorverpakt water tegen te gaan. De campagne is opgezet door Gardeners.

De 'Mijn kraan is jouw kraan'-actie is terug te voeren op de missie van Dopper: zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om een herbruikbare waterfles te verkiezen boven plastic wegwerpwaterflesjes, om zo de wateren van de wereld te beschermen. Iedereen in Nederland heeft immers een kraan en ons kraanwater is van uitstekende kwaliteit. Helaas is het niet altijd even makkelijk om je herbruikbare fles ermee te vullen; vooral voor mensen onderweg blijkt het een uitdaging om een kraan te vinden. Dit resulteert vaak in de aankoop van plastic wegwerpwaterflessen. Dopper signaleert dit probleem en vraagt de hulp van huishoudens om mensen meer mogelijkheden te geven om hun herbruikbare fles te vullen. De actie is opgezet om bij te dragen aan de bewustwording en het gedrag van mensen, ook op de langere termijn. Iedereen die mee wil doen, kan vanaf vandaag de poster van Dopper achter het raam plakken. Door dit te doen, geef je aan dat mensen hun hervulbare waterfles bij jou thuis kunnen vullen met gratis schoon kraanwater.


Maak deel uit van de oplossing

Elke minuut belandt een vrachtwagen vol plasticafval in onze oceanen. In diezelfde minuut worden wereldwijd 1 miljoen plastic wegwerpflesjes gekocht. Oók door mensen die wel een herbruikbare fles bij zich hebben, maar hem nergens kunnen vullen. Dit plasticafval verdwijnt niet. Het breekt enkel af in steeds kleinere stukjes. En bedreigt onze oceanen nog millennia lang.


Het probleem in cijfers

Het plastic verbruik is de afgelopen 30 jaar verviervoudigd, onder impuls van de groei in de opkomende markten. De wereldwijde productie van kunststoffen is tussen 2000 en 2019 verdubbeld tot 460 miljoen ton. Kunststoffen zijn verantwoordelijk voor 3,4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In 2019 lekte 6,1 miljoen ton (Mt) plastic afval weg in aquatische milieus en stroomde 1,7 Mt in oceanen. Er is nu naar schatting 30 miljoen ton plastic afval in zeeën en oceanen, en nog eens 109 miljoen ton heeft zich opgehoopt in rivieren. De opeenhoping van kunststoffen in rivieren impliceert dat de lekkage in de oceaan nog tientallen jaren zal doorgaan, zelfs als het verkeerd beheerde plastic afval aanzienlijk zou kunnen worden verminderd.