‘Vrijheid is de verantwoordelijkheid van ons allemaal’

‘Vrijheid is de verantwoordelijkheid van ons allemaal’

25-09-2024 (14:05) - Campagnes

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. We herdenken dat Nederland dankzij geallieerde militairen en het verzet werd bevrijd, en de slachtoffers die daarbij vielen. Maar ook na 1945 wordt vrijheid actief doorgegeven. Nog steeds zetten elke dag veel mensen in Nederland zich er keihard voor in. Dit wordt getoond in de publiekscampagne, gemaakt met fotograaf Robin de Puy en cinematograaf Maarten van Rossem.

De campagne laat mensen zoals Layla, Miel en Mehrzad zien, die zich op verschillende manieren inzetten om onze vrijheid mogelijk te maken. Soms lijkt vrijheid alleen een zaak van het landsbestuur of de krijgsmacht, en voelt het alsof zelf iets doen moeilijk en ver weg is. Maar vrijheid doorgeven is juist iets wat iedereen kan doen. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Aan de hand van voorbeelden inspireert de campagne het publiek om ook iets, groot of klein, te doen voor onze vrijheid.

Door de bevrijding, een historische gebeurtenis van 80 jaar geleden, naar het heden te brengen, wil de campagne meer betrokkenheid creëren bij het herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid, met name onder een breed en ook jonger publiek. De website vrijheid.nl geeft meer informatie over hoe en waar je kunt herdenken en vieren, en welke activiteiten er over het jaar zijn.

Gijs van den Berg, Creatief Directeur van KesselsKramer: "Het einde van de Tweede Wereldoorlog is misschien lang geleden, maar vrijheid blijft altijd een actueel thema. Het is iets wat in Nederland al gauw als vanzelfsprekend wordt ervaren, maar met deze campagne laten we zien dat iedereen hier een bijdrage aan kan, en misschien wel moet, leveren."

Credits

Opdrachtgever: Nationaal Comité 4 en 5 mei
Bureau: KesselsKramer
Mediabureau: Initiative

Fotografie: Robin de Puy
DOP: Maarten van Rossem
Styling: Renske van der Ploeg

Edit: Annelien van Wijnbergen
Muziek: RecSound
Grading: Maarten van Rossem
Animatie: PlusOne Amsterdam

Voice over: Sosha Duysker