VanMoof wint Finale Coolest Dutch Brands 2019

15-10-2020 (07:00) - Cool Brands

Dagelijks beoordelen marketeers creatieve bureaus op hun toegevoegde waarde. Maar wat gebeurt er als creatieven en strategen de kans krijgen om twaalf sustainable en van origine Nederlandse merken te beoordelen?  Met dit als vertrekpunt en het thema "craft" als leidraad voor de twaalf genomineerden van 2019, ging de redactie van FONK magazine voor het derde jaar op rij aan het werk. Op 14 oktober won na twee voorgaande juryrondes, in een spannende gelivestreamde finale, uiteindelijk VanMoof de felbegeerde Coolest Dutch Brand Award 2019.


craft centraal

De redactie van FONK magazine selecteerde in de loop van 2019 twaalf sustainable brands van Nederlandse origine die craft in het merk als vertrekpunt hebben. Door lef en uitgekiende marketing weten zij een breed publiek aan te spreken en van daaruit weten ze daadwerkelijk een verandering te bewerkstelligen.
 

genomineerde merken

In januari 2020 was de lijst met twaalf merken compleet en moest de vraag beantwoord worden welk van deze merken zich hèt Coolest Dutch Brand van 2019 mag gaan noemen. De genomineerde merken van 2019: 
Gebrouwen door VrouwenEARTH WaterBart'sVanMoofHertog JanSeepjeMyomyHAKThe Flower FarmCalvé pindakaas, i-did en Plastic Whale.
 

finalisten: Seepje, The Flower Farm, VanMoof

De 12 genomineerden hebben in januari 2020 in een eerste schriftelijke ronde de vakjury moeten overtuigen. Hoe veerkrachtig, hoe vernieuwend, hoe innovatief en met welke marcom middelen werd aantoonbaar resultaat geboekt? Hun antwoorden vormden, samen met de input van de redactie van FONK magazine, het vertrekpunt voor de ruim 40 koppige vakjury. Op 27 februari 2020 koos de vakjury in een livejuryronde de volgende drie finalisten (in alfabetische volgorde): Seepje, The Flower Farm en VanMoof.


VanMoof is Coolest Dutch Brand 2019

Op 14 oktober is tijdens de gelivestreamde finale met power pitches van de drie finalisten hèt Coolest Dutch Brand van 2019 gekozen. Na een vragenvuur en overleg in twee breakout rooms hebben de ingelogde Vakjury en Publieksjury VanMoof aangewezen als winnaar van unieke Coolest Dutch Brand Award 2019 (ontwerp Robert Bronwasser, design 2019-editie Studio Piraat). Een greep uit het commentaar van de jury: VanMoof is 'waanzinnig cool', 'next level' en de 'Nederlandse Tesla'. 


over Coolest Dutch Brands

Coolest Dutch Brands is een jaarlijkse verkiezing waarin van origine Nederlandse merken centraal staan. Coolest Dutch Brands is een initiatief van FONK media. Met dit initiatief wil FONK de zichtbaarheid van opmerkelijke Nederlandse sustainable merken vergroten en hun missie een breder draagvlak bieden.
 

vakjury 2019

Coolest Dutch Brands 2019 kon niet tot stand komen zonder de niet aflatende energie, inzet en kritische vragen van de Vakjury die hun expertise in drie juryrondes beschikbaar heeft gesteld. De vakjury van 2019 werd gevormd door:
 
Kees-Jan Rozestraten (voorzitter)
Nicolette Hulsebos (FONK)
Rob Benjamens (B&BA, voorzitter 2017 en 2018)
Astrid Prummel (Out in the Open)
Philip Kok (The Valley)
Darja Scheffers (PUURPXL)
Guy Lokhoff (Hammerfest)
Mike Hendrixen (Vertigo 6)
Piet-Hein Smit (XXS)
Frieda Ulsamer de Waard (2Basics)
Hans Maltha (Burst)
Stef de Jong (Likefriends)
Rens Plandsoen (GoodbyeHello)
Marcel van Zwieten (DotControl)
Jorik Tilstra (TDE)
Maira Evers (The Gardeners)
Mike Dijkstra Taurel (Globrands)
Gijsbrecht Vijn (Lemon Scented Tea)
Robbert van Loon (Bureau Basket)
Joost van Gorsel (0to9)
Dick van der Lecq (DDB Unlimited)
Pascal Aandewiel 
Robert Volten (Voodoo Amsterdam)
Daantje Dammers (Natwerk)
Ron van Loenen (Ruwer)
Marcel van der Heijden
Patritia Pahladsingh (TBWA\Neboko)
Ronen Wolf (5PM)
Stephan Kwast (Megawatt)
Paul Kroef (ARA)
Martijn Arts (Total Design)
Jenny Elissen (The Interdependent)
Seema Sharma (Edelman Amsterdam)
Gesina Roters (DAY)
Diederik Chevalier (Somention)
Jeroen van Eck (Joe Public)
Arco Bregman
Merlijn van Vliet (Kokoro)
Ilja Willifer (redactie FONK)
 

partners en sponsors

Coolest Dutch Brands 2019  kwam mede tot stand dankzij de onmisbare steun en inzet van onze partners: The Valley, Candid Group, Robert Bronwasser Design (ontwerp Award), Royal Goedewaagen (realisatie Award),HammerfestStudio Piraat, MassiveMusic en Ruwer.
 

alle ins & outs in FONK magazine

In FONK magazine 297, die op 28 oktober verschijnt, lees je alle ins & outs over de finalisten, de winnaar en de totstandkoming van Coolest Dutch Brands 2019. Heb je nog geen abonnement? Maak dan gebruik van een van de aanbiedingen in onze webshop of koop een los exemplaar.

foto: Giuseppe Toppers, Danto. Vlnr: Jasper Gabriëlse, Taco Carlier en Marcel van Wing
Filmpje Coolest Dutch Brand Award 2019: Studio Piraat

 

De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.