Generatie Y vindt 'ervaring' waardevoller dan 'bezit'

08-03-2016 (21:09) - Marketing

Jaarlijks besteedt de Y-generatie ruim 550 miljard euro, waardoor deze grootste groep consumenten voor marketeers een zeer invloedrijke generatie is. Gezondheid staat hoog op de agenda bij generatie Y, zo blijkt uit wereldwijd marktonderzoek in opdracht van kartonnen verpakkingsproducent Tetra Pak.
 
Meer dan de helft (56%) van deze 20 t/m 35-jarigen, ook wel millennials genoemd, maakt zich wat voeding betreft het meest zorgen over het binnenkrijgen van voldoende vitamines. 
 
De hoeveelheid e-nummers, calorieën, suiker en vet in producten speelt voor de helft van de millennials mee. Niet alleen de inhoud, maar ook de verpakking is van invloed.

De duidelijke voorkeur gaat uit naar 'on the go' portieverpakkingen voor directe consumptie en duurzame productie. Doorslaggevend voor 80% van  deze groep zijn de factoren smaak, kwaliteit en 'experience'.
  
eigen ervaring delen
De Y-generatie is opgegroeid in de periode van digitalisering en internationalisering. Zij zijn de kern van de sharing economy: ruim een derde van deze groep (37%) is benieuwd naar welke producten anderen consumeren.

35% van deze groep deelt actief hun eigen ervaring weer met anderen. Over de hele wereld genieten milieuvriendelijke producten de voorkeur; en deze generatie is bereid hier voor te betalen.

Ze controleren de milieuvriendelijkheid en verwachten van de producenten dat zij zich inzetten voor recycling en het verminderen van verpakkingsmateriaal en afval.
 
passie voor koken
58% van de Y-generatie zegt minstens 1 keer per week voor de lol te koken, en een derde geeft aan zelfs een passie te hebben voor eten en koken.

75% van zowel de Amerikaanse als de Engelse Y-generatie probeert graag nieuwe voedingstrends uit. Opvallend: generatie Y slaat regelmatig een essentiële maaltijd over, zoals het ontbijt. In Scandinavië ontbijt zelfs slechts 55% van de mensen op regelmatige tijden thuis.

Voor de industrie ligt hier een kans om gezonde voedingsmiddelen te ontwikkelen die onderweg goed te nuttigen zijn.
 
verschil per continent
De verpakking en presentatie van voedingsmiddelen zijn daarnaast ook bepalend voor de keuze van de Y-generatie voor een bepaald product. Met name waar het gaat om portieverpakkingen.

Zij baseren hun voorkeur op vijf elementen: uiterlijk, eenvoudig mee te nemen, gebruiksgemak, hersluitbaarheid en milieuvriendelijkheid. Het visuele aspect van de verpakking weegt zwaar bij de koopbeslissing, met name in Zuid-Amerika en Azië. In China, Indonesië en Brazilië is niet alleen het uiterlijk, maar ook de mogelijkheid om direct uit de verpakking te kunnen eten of drinken van invloed.
 
Aantrekkelijke en 'customized' verpakkingen doen het goed, zo bewijzen ook de recente successen van gepersonaliseerde verpakkingen van onder andere Coca-Cola en Nutella, die voor de bijzonder hoge merkbetrokkenheid zorgen onder generatie Y.
 
opvallende resultaten rondom verpakkingen:
 - 85% van de millennials vindt de verpakking onderdeel uitmaken van de merkbeleving. 
 - Generatie Y zoekt een eenvoudig te gebruiken portieverpakking, gemakkelijk voor on-the-go.
 - Hierbij speelt de mogelijkheid om direct te drinken uit de verpakking een grote rol.

 - De meerderheid van alle onderzochte landen kiest liever voor een hersluitbare dop dan voor een rietje.  


Bureaus

Media

Economisch