KesselsKramer en KB: lezen is vanaf nu entertainment

13-09-2023 (13:51) - Marketing

Met de livegang van de gratis app ‘LEES’ is vanaf nu iedere vmbo-leerling of mbo-student die met zijn/haar telefoon bezig is, potentieel een boek aan het lezen of luisteren. De KB nationale bibliotheek introduceert met LEES een app met meer dan 100 gratis titels om leesplezier onder jongeren te stimuleren door boeken net zo toegankelijk te maken als films en series op Netflix of korte filmpjes op TikTok.

LEES, de nieuwe lees-app voor jongeren die niet van boeken houden, moet het tij van groeiende laaggeletterdheid keren

Een lees-app voor jongeren die niet van boeken houden

Nederlandse jongeren scoren op het gebied van leesvaardigheid het laagst van leeftijdsgenoten binnen 15 EU-landen. Basistaalvaardigheden gaan steeds sneller achteruit, en onder de jongere generatie dreigt kwart zelfs laaggeletterd te blijven. Samen met Kesselskramer ontwikkelde de online Bibliotheek een ‘nieuwe app voor als je niet van boeken houdt’. KesselsKramer ontwikkelde de identiteit en positionering die ervoor moet zorgen dat meer vmbo’ers en mbo-studenten beginnen met lezen, gewoon vanaf hun telefoon.

“Veel jongeren vinden boeken saai.“ legt Creative Director Rens de Jonge uit. “Wij laten zien dat het niet de boeken zijn die ze saai vinden, maar de analoge manier van lezen. Daar brengt deze app verandering in.”

LEES over liefde, sport, of social media

Veel vmbo’ers en mbo-studenten weten ook helemaal niet dat er boeken bestaan die aansluiten op hun interesses. De LEES-app en communicatie eromheen helpen daarbij: de campagne en de interface van de app zijn juist niet ingericht op voor de doelgroep onbekende boektitels of schrijvers, maar juist op thema’s waar de doelgroep al bekend mee is.

Boekenweek van jongeren

De app lanceert op 13 september, aan de vooravond van de Boekenweek van Jongeren. Je kan de app downloaden in de App Store of in de Google Play Store, gratis en voor niets, zonder dat je lid hoeft te zijn van de bibliotheek. Auteurs Joost Oomen en Khalid Boudou schreven speciaal voor de app twee nieuwe verhalen.

Over de KB

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. De KB verzamelt, bewaart en onderzoekt. Samen met onze erfgoedpartners, de openbare bibliotheken en wetenschappelijke instellingen bieden we iedereen de mogelijkheid om te lezen, leren en zich te ontwikkelen. Zo dragen we bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. 

Credits

Klant: KB nationale bibliotheek
Bureau: KesselsKramer 


Bureaus

Media

Economisch