Dit waren de boekentrends van 2022

Dit waren de boekentrends van 2022

17-11-2022 (11:05) - Media

Rakuten Kobo heeft een rapport uitgebracht over de trends en opmerkelijke leesgewoonten van 2022. Van de bestsellers tot het moment van de dag waarop lezers de meeste pagina’s (digitaal) omsloegen. Opvallend zijn de thrillers en de impact van BookTok.

2022 was een goed jaar voor digitaal lezen in Nederland: het aantal nieuwe Kobo-gebruikers groeide opnieuw met 16,5%. Ook de audiobooks deden het weer beter in 2022. Alles bij elkaar brachten we 8.500 volle jaren al lezend of luisterend door. De thrillers blijven het goed doen en je ziet dat we na de pandemie weer volop aan het reizen gingen. Maar vooral: de impact van BookTok valt niet meer te ontkennen.

Populairste momenten

Het meest geliefde moment voor een boek is zo rond 10 uur ’s ochtends, en de populairste dagen zijn zondag, maandag en dinsdag (want ja, op zaterdag concurreren de boeken met de shopdrang). De beste maand was augustus - veel mensen houden van lezen in de zon.

Reizen

Reizen kon weer in 2022. Dat zie je ook aan onze boekenkeuze. Na de versoepeling van de COVID-maatregelen zag Kobo de verkoop van reisliteratuur met 25% vooruitgaan ten opzichte van het voorgaande jaar. Naast boeken over avontuurlijke bestemmingen blijven ook de klassiekers als Italië en Frankrijk favoriet. En als er iets gebeurt in de wereld, dan merk je het meteen. Na de dood van de Queen werden er meteen tien keer zoveel digitale boeken verkocht over het Britse Koningshuis.

BookTok bepaalt leestrends

TikTok is de uitgeversbranche aan het veroveren. De aanbevelingen van BookTok-influencers jagen duidelijk ook leestrends aan in Nederland. Opmerkelijk is dat de gedeelde boeken verder gaan dan de laatste nieuwe releases. Influencers duiken vaak in de backlist, waardoor een tweede golf van lezers iets oudere titels ontdekt.

BookTok toppers

BookTok toppers waren bijvoorbeeld Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson en Mijn jaar van rust en kalmte van Ottessa Moshfegh. Het zijn boeken uit 2019 en 2018, maar toch zijn ze dit jaar drie keer zoveel gelezen als in 2021. Ook de liefdesverhalen van Colleen Hoover kregen er een hoop nieuwe lezers bij: Nooit Meer, Onvoorwaardelijk en 9 November zijn allemaal titels van vóór 2017, maar ze werden dit jaar allemaal vijf keer zoveel gelezen als vorig jaar. Hoover publiceerde haar boeken voorheen zelf, maar omdat de schare fans bleef groeien en haar fans op BookTok ook nog eens enthousiast ambassadeur werden, werden het wereldwijde bestsellers. Het toont maar hoe drastisch de industrie is veranderd — met dank aan TikTok.

De ebook-bestsellers

De romans en thrillers blijven het goed doen. Dat een boek 500 bladzijden heeft, stoort de Nederlanders niet. Zolang het maar pageturners (of pageswipers) zijn.

1. De geheimen van de kostschool - Lucinda Riley
2. Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
3. Gewetenloos - Karin Slaughter
4. Violeta - Isabel Allende
5. De gunst - Nicci French
6. De Camino - Anya Niewierra
7. Fortuna's kinderen - Annejet van der Zijl
8. De zevende zus - Lucinda Riley
9. Roadtrip - Suzanne Vermeer
10. Ik ga leven - Lale Gül

De aidiobook-bestsellers

Opvallende trend bij de audioboeken: non-fictie. In de top 10 vullen de journalistieke en lifestyle boeken meer dan de helft van de lijst, waaronder de top 3.

1. Socrates op sneakers - Elke Wiss
2. De meeste mensen deugen - Rutger Bregman
3. De fontein, vind je plek - Els van Steijn
4. Sapiens - Yuval Noah Harari
5. Houd me vast - Sue Johnson
6. Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
7. Time Bender - Tijn Touber
8. 't Hooge Nest - Roxane van Iperen
9. De kracht van het NU - Eckhart Tolle
10. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap — Stephen R. Covey

Kobo Plus catalogus

De Kobo Plus catalogus is dit jaar gegroeid tot meer dan 1 miljoen titels. Hieronder lees je welke boeken het meest aan de digitale bibliotheken werden toegevoegd:

1. Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
2. Toen was ze weg - Lisa Jewell
3. Vier wandelaars en een Siciliaan - Elle van Rijn
4. Het huis onderaan de klif - Sharon Gosling
5. De vlinderkamer - Lucinda Riley
6. Het bloemeneiland - Tabea Bach
7. Valse getuige - Karin Slaughter
8. Wij waren, ik ben - Israel van Dorsten
9. De Camino - Anya Niewierra
10. Box - Camilla Läckberg

Kobo Writing Life

Kobo’s platform voor self-publishing, Kobo Writing Life (KWL), vierde dit jaar zijn tiende verjaardag. Onafhankelijke auteurs proberen daarmee een wereldwijd publiek te bereiken via Kobo’s digitale boekenwinkel. KWL is intussen wereldwijd een van de grootste uitgevers in hun catalogus geworden. In Nederland en België samen zijn intussen 15.000 titels verschenen en het aantal auteurs is sinds 2020 met meer dan 50% gestegen.

Nederlandse Kobo Originals

In 2022 bleef Kobo ook in Nederland haar Originals-catalogus versterken. Grote nieuwe lanceringen waren de nieuwe feelgood-serie De Eerste Zin van Astrid Harrewijn en Kerstgeluk, het vijfde deel uit de Geluk-serie van Saskia M.N. Oudshoorn. Daarnaast gingen de eerder uitgebrachte en nog steeds succesvolle series Mooie Moorden van Tica Morgan en Liefs uit van Iris Visser, in vertaalde vorm de grens over.

 


Bureaus

Marketing

Economisch