Matthijs van Nieuwkerk aan de slag bij RTL

08-12-2023 (13:34) - Media

Matthijs van Nieuwkerk gaat programma’s maken voor RTL en Videoland. De presentator is vanaf het voorjaar van 2024 te zien met een wekelijks, actueel programma vol muziek op de zondagavond bij RTL 4. Daarnaast wordt er gesproken over andere, nieuw te ontwikkelen programma’s voor RTL en Videoland.

Peter van der Vorst, Chief Content Officer bij RTL: “Matthijs is een van de meest getalenteerde tv-makers van Nederland en dus zijn we ontzettend blij met zijn komst. Zijn unieke, bezielende manier van presenteren en zijn oog en oor voor bijzondere talenten, muziek en ontwikkelingen in de samenleving passen perfect bij RTL en onze kijkers.”

'We beginnen vanaf januari samen in volle vlucht aan een spiksplinternieuw avontuur. Ik heb het werk gemist”

Matthijs van Nieuwkerk: “De uitgestoken hand van RTL was hartelijk én direct zeer inhoudelijk. Ze wisten waarvoor ze me voor de komende jaren wilden vragen en ik kon me daar zeer goed in vinden. Om te beginnen krijg ik de kans om op zondagavond de week af te sluiten. Hoe ik dat precies ga doen, houd ik uiteraard nog even voor me, maar in ieder geval is er veel muziek. Daarnaast praten we over een aantal andere programma’s voor RTL, maar zeker ook voor Videoland. Dat is een prachtig podium voor reportages of portretten bijvoorbeeld. Kortom, we beginnen vanaf januari samen in volle vlucht aan een spiksplinternieuw avontuur. Ik heb het werk gemist.”

Van Nieuwkerk (63) was tot vorig jaar een van de vaste gezichten van de publieke omroep en presenteerde in het verleden veelbekeken programma’s als De Top 2000 a GoGo, De Wereld Draait Door (DWDD), Chansons! en Matthijs Gaat Door. Een publicatie van de Volkskrant eind vorig jaar over de werkomstandigheden achter de schermen van DWDD bracht zijn tv-werk abrupt tot een halt. Van Nieuwkerk heeft zijn volledige medewerking verleend aan de onafhankelijke Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) dat sindsdien onderzoek deed naar de werkomstandigheden bij de gehele publieke omroep. Dit rapport zou eerst rond de zomer van 2023 en later in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomen, maar de presentatie ervan is onlangs opnieuw uitgesteld naar januari 2024.

RTL-CCO Van der Vorst: “Matthijs heeft een periode van reflectie achter de rug en zich daarover open en eerlijk uitgesproken in NRC. Nu ook de betrokkenen zijn gehoord en het onderzoek van de OGCO zo goed als klaar is, vinden wij dat Matthijs in het nieuwe jaar kan terugkeren op televisie. Omdat de open en goede gesprekken met hem reeds hebben geleid tot een overeenkomst, en de presentatie van het onderzoek onlangs weer is uitgesteld, willen we niet langer wachten met het bekendmaken ervan.”

RTL Nederland is sinds begin 2023 onderdeel van het Mediapact Respectvol Samenwerken dat staat voor een veilige werkomgeving in de mediawereld, door middel van preventie, bewustwording en leiderschap. Het pact staat ook voor het gesprek aangaan, dilemma’s delen en van elkaar leren.?Van der Vorst: “Dat hebben wij gedaan, en dat heeft Matthijs ook gedaan: het gesprek aangaan en leren van wat er mis is gegaan. Hiermee is wat ons betreft de weg vrij voor een rentree op tv. En wij zijn blij dat Matthijs hiervoor het RTL-podium heeft gekozen.”

Overeenkomst voor vier jaar

Matthijs van Nieuwkerk en RTL hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor vier jaar. Het nieuwe programma op de zondagavond is vanaf zondag 21 april te zien bij RTL 4 en wordt geproduceerd door MediaLane. Naast zijn zondagavondshow zal hij ook andere reportage- en interviewprogramma’s gaan maken voor zowel RTL 4 als RTL’s streamingplatform Videoland. 


Bureaus

Marketing

Economisch