De Hypetrein van 08:31 richting A.I. Centraal heeft vijf minuten vertraging

De Hypetrein van 08:31 richting A.I. Centraal heeft vijf minuten vertraging

27-05-2024 (15:47) - Opinie

Oké, zit iedereen lekker? Allemaal vrolijk aan boord van de A.I. hypetrein? Snacks bij de hand? Lekker glaasje fris? Top. Dan ga ik nu héél eventjes aan de noodrem hangen. Even stilstaan en een momentje reflecteren voor ik weer aan boord stap.

Blik op de hypetrein

Een goede vriend van me creëert machine learning algoritmes. Dat doet hij al zo lang, dat hij de hypetrein richting A.I. Centraal van het rangeerterrein heeft zien komen. Ook kent-ie de hele dienstregeling uit z’n hoofd. Next stop? Station Verkiezingen Beïnvloeden-Noord. Terwijl ik, simpel reclamecreatiefje, als een soort verdwaalde toerist ben opgestapt en met grote ogen om me heen kijk.

'Generatieve technologie gaat de wereld totaal en onherkenbaar veranderen. We staan op de rand van de toekomst'

Revolutionaire toepassingen

Die machine learning algoritmes van ‘m doen al jaren goede dienst in heel veel sectoren. Commercieel zeker, met speciale toepassingen voor informatiebeveiliging of dataverwerking. Maar machine learning speelt ook een belangrijke rol in bijvoorbeeld gezondheidszorg en klimaatonderzoek. En naast mij in de A.I.-hypetrein wordt er enthousiast gespeculeerd over het oplossen van honger, doen van diepzee-onderzoek en het verkennen van het heelal.

Kortom: die hele generatieve technologie gaat de wereld totaal en onherkenbaar veranderen. We staan op de rand van de toekomst. Choo-choo!

Wereldverbeteraars of grappenmakers?

En hoe heb ik vanochtend gebruikgemaakt van deze technologische revolutie? Nou, ik maakte een plaatje van een grote witte haai met verkeerspionnen in plaats van tanden in de bek.Jahoor! Gaan we weer. We hebben het hier over wereldveranderende technologie. Alles is nu mogelijk. En daar is Jan, die maakt er grappige plaatjes mee. Andere grappenmakers bouwen full-A.I. radiostations of laten Trump en Biden de salsa dansen. Nieuwe kunstvormen, dat wel.

De realiteit van generatieve A.I.

Ergens tussen de grote idealen en Het Einde Van De Wereld hangt de realiteit van de generatieve A.I. Een plek waar iedereen alles kan maken, vanuit de luie stoel. Een plek waar elke mentale scheet een plaatje wordt, of een video, of een liedje, of een gekozen president, of een nieuwe religie. En daar doe ik dus vrolijk aan mee. Het blijkt verrekte lastig om ethisch besef te koppelen aan al die toffe dingen die je kan doen met A.I.

Tijd voor een Hypetrain Derailer™

Daarom pleit ik voor het internationaal uitrollen van de Hypetrain Derailer™. Een handig elektrisch aangedreven machientje dat iedereen verplicht onder de bureaustoel krijgt geïnstalleerd. Dankzij een A.I. die je hersengolven scant, weet de Derailer precies wanneer je té enthousiast wordt over machine learning. En door de integratie met ChatGPT weet-ie ook wanneer je deze wonderbaarlijke technologie ijdel gebruikt. Slaat de Hypetrain Derailer™ aan op één van beide triggers, dan word je zonder pardon uit je stoel gelanceerd. Dat zal je leren, schorem.

De in mijn bureaustoel geïnstalleerde Hypetrain Derailer™ heeft zichzelf tijdens het schrijven van bovenstaande alinea drie keer geactiveerd. Ik moet dus ook maar eens normaal gaan doen.

En nu kan die trein vertrekken. All aboard!
 

Tekst: Jan Emmens (copywriter bij Kaliber)
Illistratie: Iris Holtkuile (contentspecialist bij Kaliber)