Appen met Alexander Klöpping over het vertellen van goede verhalen

23-11-2022 (15:21) - Appen met

Vorige week lanceerden de eerste twee afleveringen van de podcast 'Goed Verhaal' waarin host Alexander Klöpping je iedere aflevering meeneemt in een verhaal, verteld door verschillende podcastmakers. In het format komen boeiende, grappige, spannende en altijd verrassende verhalen voorbij. 

Status: Hallo! Ik gebruik nu ook WhatsApp. 

Hey Alexander! Dit is Maartje van Fonk
Leuk dat ik je even kan spreken over je nieuwe podcast
Hoe ben je op het idee gekomen om ‘goede verhalen’ op deze manier te gaan vertellen?
Met de input van verschillende podcastmakers

Ik las een tijdje geleden een verhaal van de Nederlandse schrijfster Hanna Bervoets, die vertelde dat ze te maken had gehad met een mysterieus figuur die zich via email voor had gedaan als haar uitgever. Hij had een emailadres dat heel erg leek op dat van haar uitgever, maar het niet echt was. Hij probeerde op deze manier ongepubliceerde manuscripten te ontfutselen. Bij Hanna is dat niet gelukt, zij trapte er niet in, maar iemand anders bij haar uitgeverij wel. Zo is het manuscript voor het boekenweekgeschenk ontvreemd. Hanna heeft er toen proberen achter te komen wie er achter het account schuilging, maar dit mislukte.
Toen ik anderhalf jaar later een verhaal las in een Amerikaans tijdschrift dat leek te gaan over een vergelijkbaar geval, dit moet dezelfde dief zijn. Ik heb Hanna toen op het stuk gewezen en lijkt blijkt inderdaad om dezelfde persoon te gaan.
Toen heb ik Hanna aan een theatermaakster gekoppeld die hier een hele podcastaflevering omheen gemaakt heeft, in samenwerking met Hanna. Het resultaat is de eerste aflevering van Goed Verhaal.

Aah, dus eigenlijk was die ontdekking toeval?
klopt!

Wanneer dacht je, dit zou wel eens goed materiaal voor een podcast kunnen zijn?
Dat had ik eigenlijk gelijk wel door. Er miste in Nederland nog een podcast in de traditie van Amerikaanse podcasts als Reply All en This American Life. Die ambitie hebben we, en daar geven we onze eigen draai aan. We proberen podcastmakers te lokken door ze volledige vrijheid te geven: je mag zelf weten welk verhaal je vertelt en hoe je het vertelt. Als je een hoorspel wil maken mag dat, een reportage kan, maar als je er een musical van wil maken dan kan dat ook.

Nice! Wat denk je dat het succes kan zijn van zo'n format bij de luisteraars?
Jong of oud, iedereen houd van goede verhalen (of verhaaltjes). Het Parool schreef er deze week over: "Het is een fijn format dat elke keer iets verrassends brengt, met een keurmerk van ervaren podcastmakers. Het nadeel is dat je nooit weet wat je krijgt, waardoor sommige afleveringen misschien minder aanspreken". Elke week een verrassing dus. Je krijgt in ieder geval iets bijzonders.

Leuk!
Zullen alle verhalen spannende elementen hebben? Of ook komen er ook hele andere goede verhalen langs?

Sommige verhalen zijn spannend, maar ik heb ook een wandeling gemaakt met Marcel van Roosmalen door zijn woonplaats Wormer waar hij in gekke taferelen belandt. Dat is vooral heel grappig. En de 3e aflevering gaat over Spotify -- die is vooral onthullend. Elke keer is het wat anders. Als het maar een goed verhaal is.

En heb je zelf al een favoriet? Of een verhaal wat jou echt heeft verrast?
Ik kijk heel erg uit naar de kerstverhalen die journalist Lex Boon heeft opgenomen in Lapland. Daar is een dorp dat zichzelf het 'hoofdkwartier van de kerstman' noemt, en waar elfjes op grote schaal worden uitgebuit en dat van de leugens aan elkaar hangt, en toch bezocht wordt door héél veel toeristen. Die komen vlak voor Kerst uit. Daar kijk ik heel erg naar uit.

Ik ben benieuwd, dat klinkt inderdaad als heel wat anders dan de eerste twee afleveringen! 
Bedankt voor je tijd Alexander!

Heel graag gedaan

En veel succes met Goed Verhaal
dankjewel! 

Goed Verhaal is te beluisteren via Podimo