Appen met Josh Veldhuizen over duurzaamheid bij JOSH V

08-02-2022 (16:23) - Appen met

Kledingmerk JOSH V deelde recentelijk hun duurzaamheid routekaart, waarin te zien is hoe ze in 2026 hun voetafdruk aanzienlijk verminderen. Hoe deze transitie gaat in de mode-industrie en wat de uitdagingen in dit proces zijn besprak FONK met Josh Veldhuizen, CEO van JOSH V.
 
WhatsApp-status: --> JOSHV.com
 
Hoihoi! Leuk je te spreken, fijn om te zien dat jullie bezig zijn met duurzaamheid!
Hai Anne!
Ja, super belangrijk! Hier zijn wij al langere tijd mee bezig, maar we communiceren er nu extern over om bewustwording te creëren.
 
Ja die transparantie was mij opgevallen inderdaad
Mooi zo! Dat is de bedoeling.

merk je dat jullie klanten hier ook behoefte aan hebben?
Onze klanten, zowel B2B als B2C, tonen steeds meer interesse in wat wij doen op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben wij via stories op Instagram onlangs informatie gedeeld over onze missie en commitment omtrent duurzaamheid hierop hebben wij de ruimte geboden vragen te stellen. Zo konden wij een dialoog voeren met de eindconsument. Daaruit konden wij opmaken dat de interesse groot is. Daarnaast waardeerden zij de openheid over dit onderwerp.
 
Yes, niet heel anders dan andere doelgroepen op dit moment in die zin ;)
Wat we wel merken, is dat sommige eindconsumenten nog niet volledig bevatten waarom een product een bepaalde prijs heeft. Soms vinden ze onze duurzame producten ‘duur’. Maar nadat we hebben uitgelegd hoe de prijs tot stand komt, ontstaat er gelukkig begrip. Verduurzamen is nou eenmaal kostbaar. Wij willen daarnaast geen concessies doen op het gebied van kwaliteit, hier staat JOSH V al jaren om bekend en daar zijn wij heel trots op.
 
Snap ik ja
We zijn nou ook eenmaal gewend aan dat de prijs voor de aarde niet in de consumentenprijs geïncludeerd is
Gelukkig zien we dat steeds meer klanten behoefte hebben aan kleding die langer meegaat, waarvan de kwaliteit hoog is en de productie duurzamer, omdat het dan een fijner gevoel geeft wanneer je het draagt. En dit sluit perfect aan bij onze bedrijfsmissie: Make women look & feel spectacular. We willen vrouwen niet alleen er goed uit laten zien, maar zich ook goed laten voelen.
Gelukkig ja!
De routekaart ziet er (hoewel overzichtelijk) redelijk ingewikkeld uit. Hoe bepaal je welk component je precies wanneer in place wilt hebben?
Het is ook complex, hoor! Wij streven er als eerste naar om zoveel mogelijk te verduurzamen op materiaalgebruik binnen onze kledingcollecties. Het beleid van JOSH V is om producten en service van hoogstaande kwaliteit te leveren, met aandacht voor het milieu. Daarnaast kijken we ook naar de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar wij produceren. In 2021 hebben wij onze gehele Tier 1-productieleveranciers in kaart gebracht en in 2023 zullen deze allemaal actief gemonitord worden op het verbeteren van arbeidsomstandigheden.
Bij JOSH V zien we dat er altijd iets beter kan. Ook zien we dat duurzaamheid een continu (leer)proces is waarin we kritisch naar onszelf willen blijven kijken. Het is belangrijk dat we impact maken daar waar het nodig is. Wij voeren daarom risicoanalyses uit waarin we kijken naar ons materiaalgebruik, onze toeleveringsketen en de impact die wij maken op mens, dier en milieu. Daaruit bepalen wij vervolgens wat als eerste onze focus krijgt. Er is veel te doen en wij doen dit stap voor stap. In de toekomst wil ik dat JOSH V circulair werkt.
 
Nice!
Ja over die Tier 1-productieleveranciers had ik gelezen ja, een hele belangrijke stap volgens mij

Natuurlijk zijn er veel bedrijven en mensen bezig zijn met verduurzaming, maar wat is voor jullie de directe aanleiding geweest om dit proces te starten?
Ik was mij er enorm bewust van dat de mode industrie een van de meest vervuilende branches is en daar wilden wij vanuit JOSH V uiteraard iets mee doen.
We werken daarom aan duurzamere ontwerpen, meer milieuvriendelijke vezels en betere (productie)processen om onze ecologische afdruk op de wereld zoveel mogelijk te beperken. Ook vinden we het belangrijk om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken, en wanneer we dit wel doen zorg en we dat we dit op een duurzame manier te doen (het plastic dat wij gebruiken bij de verzending is 100% gerecycled plastic en is ook weer recyclebaar, en we gebruiken alleen FSC-gecertificeerde verzenddozen).
Ook zien wij het belang in van een circulaire kledingindustrie. Daarom doneren wij nu al voor het tweede jaar 10 procent van onze retourkosten aan het goede doel Sympany ter ondersteuning van verduurzaming van de textielketen met behoud van grondstoffen.
 
Nice
Had je het gevoel dat je wel mee móest nu zoveel merken groener worden of voel je een verantwoordelijkheid om wat betreft dit onderwerp leiderschap te laten zien in de mode industrie?
Wij willen inderdaad graag het goede voorbeeld geven. Die verantwoordelijkheid voel ik zeker als CEO. Door stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid en hier transparant over te communiceren hopen wij andere Nederlandse merken en de eindconsument te inspireren duurzamere keuzes te maken.
 
Want het is de bedoeling in 2026 een duurzame variant van een aantal stoffen te gebruiken. Wat betekent duurzaam in deze context? Van een andere bron of gerecycled, of iets anders misschien?
De drie stoffen, katoen, viscose en polyester, zijn de meest gebruikte materialen in de kledingcollecties van JOSH V. In 2020 bestond de gehele kledingcollectie voor 89% uit (één van) deze drie materialen en daarvoor werden toen nog nauwelijks duurzame alternatieven gebruikt. In 2026 willen we dit hebben veranderd en voor al het katoen, viscose en polyester in onze kleding een duurzaam alternatief gebruiken, zoals gerecycled, biologisch of BCI-katoen voor conventioneel katoen. Voor viscose willen we GRS- of RCS-gecertificeerd, FSC-of PEFC-gecertificeerd viscose gebruiken, of we vervangen dit materiaal door TENCEL™? of ECOVERO™?. Voor conventioneel polyester willen we gerecycled polyester met het GRS- of RCS-certificaat gebruiken.
Een eerste stap naar duurzamere kledingcollecties is de CONSCIOUS Selection kledinglijn die we vorige maand hebben gelanceerd. Dit is een lijn met items waarvoor(groten)deels duurzame materialen zijn gebruikt, zoals biologisch katoen, gerecycled polyester en ECOVERO™?.
 
Wat houden die certificaties dan precies in?
Om hier nog een voorbeeld van te geven: katoen is een natuurlijk product afkomstig van de katoenplant, maar de verbouw en productie van katoen heeft een behoorlijke klimaatimpact. Daarom gebruiken we het liefst gerecycled katoen, zodat we geen nieuwe grondstoffen hoeven te gebruiken. Helaas is niet elk kledingstuk geschikt voor gerecycled katoen. Door het recycleproces worden de vezels van katoen namelijk korter en dat zorgt ervoor dat de stof minder sterk en dus van mindere kwaliteit is. Daarom kijken we ook naar biologisch katoen, omdat dit beter is voor de lokale biodiversiteit, de bodemgezondheid en de boer. Biologische teelt gebruikt namelijk geen pesticiden en kunstmest. Om biologisch katoen te garanderen, kopen we katoen in dat gecertificeerd is, en dus voldoet aan de voorwaarden en richtlijnen van de Global Organic Textile Standard (GOTS) en Organic Content Standard (OCS).
 
Oh wat goed!
Dankjewel voor je tijd en inzichten, Josh!
Graag gedaan, we vinden het fijn om ook via jullie platform mensen te informeren en inspireren. Voor meer informatie kan men altijd naar joshv.com/duurzaamheidspagina gaan. En vragen over dit onderwerp zijn altijd welkom via al onze kanalen!

Wie weet hoe ver de kledingindustrie is over een paar jaar wat betreft duurzaamheid
Zeker!
 
Top, dankjewel!
Jij ook bedankt!