Appen met Marièlle Beek van Perspekt en East Side

Appen met Marièlle Beek van Perspekt en East Side

26-07-2024 (14:00) - Appen met

Strateeg en conceptmaker Marièlle Beek creëert al bijna dertig jaar impactvolle projecten bij Perspekt en East Side. Onlangs schoof zij aan bij de Designers Inc. podcast van Roel Stavorinus om meer te vertellen over haar werk. Onderweg naar haar vakantiebestemming in Oostenrijk spraken we met Marièlle over de podcast, haar inspiratiebronnen en haar to-do-list voor de rest van haar carrière.

Waarom heb je ervoor gekozen om je verhaal te doen bij Designers Inc.?
Omdat Roel Stavorinus me vroeg! Leuk toch, kunnen praten met een bevlogen en kundige collega? En hij roerde iets moois aan: alles start bij inhoud en strategie.

Zo'n kans kan je natuurlijk niet laten liggen. Wat is de leukste reactie die je hebt gekregen op de podcast?
'Kan je niet meer onderwerpen gaan bespreken met Roel en dan vooral de lastige: pitches en aanbesteding, onbetaald werk (inhoud en strategie, pitches), klantengedrag en meer. Lijkt me geweldig!' Dat vond ik de leukste reactie. O ja, en: ‘heerlijke stem om mee in slaap te vallen'

Misschien kan je wel een serie starten haha
Ik ben voor. Maar dan zonder vaagneuserij, strategisch, bevlogen plannen én concrete acties én praktische tips.

Lijkt mij een goed plan. Je bent economisch-sociologisch geschoold, maar werkt nu in de ontwerpwereld. Zijn er lessen uit je studie die je vandaag de dag nog steeds toepast?
Zeer. Studeren, wat dan ook, geeft je ‘denkramen’ mee. Zowel economie als sociologie heeft daar zeer in geïnspireerd. De 7 S van McKinsey maar ook socioloog Kant. Deduceren en extrapoleren heb ik er geleerd en passen we zeer toe in t ontwerpproces.

Ik moet even graven in m’n geheugen wat dat ook alweer is haha
Meer studeren Sem (je bent goed bezig!)

Wie/wat is op dit moment jouw grootste inspiratiebron?
Mooie vraag. Hele reeks aan mensen eigenlijk. Marjolein Moorman. Jan Rotmans. Tim Fransen. En qua kunsten zit ik nu heel erg in Art Nouveau (18 zoveel - 1930 ongeveer): een vergelijkbare transitieperiode als nu, waarbij de lijnen emoties uitdrukken en zich laten inspireren door natuur. Komt 1e tentoonstelling in de Buitenplaats in Eelde van het Drents Museum met hun art nouveau collectie. We zijn hem nu aan het ontwerpen.

Dat klinkt goed! Vanaf wanneer is de tentoonstelling te bezoeken?
5 oktober! Maar eerst nog werken aan de Experience voor Royal den Hartogh, transporteur van wereldklasse uit Rotterdam. Totaal anders en dus zeer leuk. Daarom werk ik zo graag bij onze bedrijven en op onze manier: inhoud bepaalt allerlei vormen en media.

Is dat vanuit Perspekt of East Side?
Dat is vanuit Perspekt. Maar 1 team, meerdere vormen en media. Ik wil voor Royal den Hartogh liefst ook opening van het nieuwe pand erbij bedenken en doen. Dat is dan met East Side. Zitten we er lekker in inhoudelijk.

Wat is dan het belangrijkste verschil tussen Perspekt en East Side?
Perspekt wordt gevraagd voor tentoonstellingen, films, games, experience, theater, tv, bezoekerscentra dus ruimtelijk, grafisch en multimedia ontwerp en uitvoering (inhuis!). East Side wordt gevraagd voor concept (zowel inhoud als feest) en perfecte uitvoering van events, dus congres, personeelsevent, awardshow, opening, festival, jubileum. Echt vanuit strategisch concept naar event waarin alles klopt (film, presentatie, entertainment, podium, sprekers, catering etc). Maar de invloegroute is gelijk: van inhoud naar best passende vorm en media, zodat die vorm en media de inhoud het beste onderstrepen. 

Als je terug kijkt op de afgelopen vijf jaar, welk project heeft dan het meeste impact gemaakt?
Met East Side is dat 'Doe mee met de MDT'. MDT staat voor Maatschappelijk Dienst Tijd voor jongeren. Samenwerking met alle partners in een stad om jongeren te betrekken bij hun stad, kennis en ervaring op te laten doen. Wordt na 6 jaar bouwen nu nek omgedraaid door onze nieuwe regering.

Met Perspekt is dat Energierijk in het Veenpark in Barger-Compascum. Waarin ook Babette Porcelijn aan mee werkte. En ook Harm Eedens en Sandor Gaaastra (SG economische zaken) zich lieten horen over hernieuwbare energie. Prachtproject: van geschiedenis van 't veen in Drenthe naar hier en nu en jouw eigen mogelijkheden met energiegebruik. 

Best wat impact: 100.000 mensen maken ons werk al mee. Sinds 1968. Met een kernteam van 15 man. Trots!!

Mooie initiatieven! Dan de laatste: Je zit nu al 30 jaar in het vak. Wat wil je absoluut nog bereiken in je carrière?
Voor Perspekt & East Side en Nederland: De bedrijven over dragen naar stewardownership zodat alles wat we op hebben gebouwd, met onze missie om (nieuwe) verhalen mede te beïnvloeden en mensen er mee te raken, perspectieven te bieden, te verbinden en in beweging te krijgen, DOOR gaat.

Verder graag: een serieus andere tentoonstelling in het Van Gogh; de Eschertentoonstelling in Den Haag; de herinrichting van het Haags Historisch Museum; Dutch Design Foundation met haar prachtige insteek en podia een nog grotere rol laten krijgen in ‘ontwerpen’; meer mensen naar nog mooiere, betere events, tentoonstellingen; een gezonde pitch en aanbestedingscultuur voor opdrachtgevers en -nemers; een paard. Dus: ik moet al mn kennis en ervaring overdragen. Anders gaat dat niet lukken….

Dat is een flinke bucketlist! Succes daarmee.
Haha! We gaan het gewoon doen, want doen is de beste manier van denken!

That’s the spirit. Ik zal je niet langer storen; nog een fijne reis en bedankt voor je antwoorden, Marièlle!
Jij bedankt Sem, fijne vakantie en groetjes aan de Fonk’ers!

Mit grußen aus Deutschland - Marièlle.