Slachtofferhulp en N=5 doen oproep aan onzichtbare slachtoffers

Slachtofferhulp en N=5 doen oproep aan onzichtbare slachtoffers

23-02-2023 (09:00) - Campagnes

Slachtofferhulp Nederland heeft – op de Europese dag van het Slachtoffer – de campagne ‘Blijf niet onzichtbaar voor hulp’ gestart, ontwikkeld door N=5. Een oproep aan slachtoffers om zich te melden. 

Uit onderzoek van I&O research in opdracht van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat veel jongeren geen hulp zoeken nadat ze een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt. Zo’n 70% van de ondervraagde jonge slachtoffers doet geen melding bij de politie of andere hulpinstanties. 

Ervaring delen

In de campagne roept de organisatie daarom onzichtbare slachtoffers op om hulp te zoeken. Op social en de website delen slachtoffers hun ervaringen wat hulp voor hen heeft betekent. Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland: “Je ziet in het onderzoek dat jongeren vaak denken dat melden niets helpt. Toch is het belangrijk om te melden, bij de politie of bij een hulpinstantie. Want je ziet dat de meeste mensen wel degelijk last ondervinden van een ingrijpende gebeurtenis. En dan kan Slachtofferhulp emotioneel, praktisch en eventueel juridisch ondersteunen.”

Geen slachtofferrol

Anne Stokvis (creatief directeur van N=5): “Bij het woord slachtoffer wordt vaak gedacht aan iemand die iets zelf heeft meegemaakt. Maar ook als getuige van een ingrijpend incident kan je wel degelijk geraakt worden. Voor de hoofdboodschap zijn we in gesprek gegaan met mensen die zichzelf lange tijd niet als slachtoffer zagen. Die verhalen waren het startpunt voor het idee van onze creatieven Mike en Tim. Want waar bij geweldsmisdrijven vaak op zoek wordt gegaan naar daders, zou de maatschappelijke focus vaker op de onzichtbare slachtoffers moeten liggen.”