31,1% van Nederland steekt vaker kaars dan kerstverlichting aan

29-12-2022 (09:45) - Economisch

Onderzoek van OHRA toont aan dat ongeveer een derde van de Nederlanders (31,1%) deze winter vaker kaarsen en waxinelichtjes aansteekt om te besparen op de verwarmingskosten. Ook de kerstverlichting gaat minder aan; 4 op de 10 Nederlanders (39,5%) laat de jaarlijkse sfeerverlichting (gedeeltelijk) in de kast liggen.

Opvallend is dat meer 40-plussers (45%) bewust besparen op hun energieverbruik vergeleken met de leeftijdscategorie 18 tot 40 jaar (33%). 

Vrouwen vs mannen

Duidelijk is dat de hogere energiekosten aandacht krijgen binnen de meeste Nederlandse huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat de bereidheid tot energiebesparing met minder kerstverlichting echter groter is bij vrouwen (43,4%) dan bij mannen (34,4%). Ook branden vrouwen (37,1%) vaker dan mannen (23,3%), meer waxinelichtjes en kaarsen om te besparen op de verwarmingskosten.

Elektrische apparaten

Op de meerkeuzevraag “Welke apparaten gebruikt u thuis om te verwarmen?”, is een elektrische kachel of radiator het meest gegeven antwoord (42,9% van de respondenten). 15,6% heeft elektrische vloerverwarming, 8,8% gebruikt de airco om het huis te verwarmen en ruim 1 op de 20 respondenten heeft infraroodverwarming (5,6%).

Meer risico's

Nynke Nijkamp, senior manager schade bij OHRA: “Intensiever gebruik van elektrische apparaten en kaarsverlichting gaat gepaard met meer risico’s. Bij OHRA vinden we het vanuit preventief oogpunt belangrijk om klanten te helpen om zichzelf en hun omgeving te beschermen. We helpen de klant met tips, zoals het schoon en stofvrij houden van elektrische apparaten. Apparaten die een ventilator gebruiken om oververhitting te voorkomen, bijvoorbeeld elektrische kacheltjes, kunnen brand in huis veroorzaken. Stof en vuil kunnen door de warmte namelijk in brand vliegen – en een woningbrand wil natuurlijk echt niemand meemaken.”\

Houtkachel

Ongeveer 1 op de 10 respondenten (9,6%) gebruikt thuis een houtkachel of open haard. Van die respondenten geeft bijna twee derde (64,6%) aan deze naar verwachting meer te gaan gebruiken deze winter om te besparen op de verwarmingskosten.

Controleren

Nijkamp: “Door je schoorsteen jaarlijks te laten controleren en vegen, voorkom je dat een haardvuurtje eindigt in een woningbrand. Maar ook slecht of verkeerd hout, zoals spaanplaat of triplex, kan een schoorsteenbrand veroorzaken. Gebruik daarom onbehandeld loofhout dat minstens anderhalf jaar gedroogd is. En vergeet niet je huis dagelijks goed te ventileren om de luchtkwaliteit gezond te houden.”

Onderzoeksresultaten

Antwoorden van respondenten (in procenten) op een aantal vragen uit de online survey van OHRA:

 


Bureaus

Media

Marketing