Besparen als ondernemer op je vaste lasten? Check deze praktische tips

Besparen als ondernemer op je vaste lasten? Check deze praktische tips

20-12-2022 (12:38) - Economisch

Als ondernemer heb je vaak veel kosten. En de hoge energieprijzen en aanhoudende inflatie zorgen ook nog eens voor hogere maandelijkse lasten. Hierdoor kan het lastig zijn om financieel het hoofd boven water te houden. Het is daarom verstandig om op zoek te gaan naar manieren om je maandelijkse lasten zo laag mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel geven we je tien praktische tips.

1. Bespaar op je zakelijke administratie

> Check of je niet teveel betaalt voor je zakelijke rekening door verschillende banken te vergelijken. Bij sommige banken betaal je namelijk extra per transactie, terwijl je bij andere banken voor een bepaald aantal transacties soms helemaal niet betaalt.

> Het is natuurlijk handig om je administratie uit te besteden bij een boekhouder. Maar dat kan je maandelijks veel geld kosten. Daarom is het verstandig om je administratie zelf te doen. Ben je hier niet zo goed in? Misschien heb je familie of bekenden die je kunnen helpen. Op de website van de KVK vind je ook tips en tricks over hoe je je administratie doet.

2. Kijk of je recht hebt op aftrekposten

Soms kun je als ondernemer gebruik maken van aftrekposten, zoals:

>Zakelijke reiskosten: kosten die je maakt voor de zaak, bijvoorbeeld reiskosten, borrels en etentjes kun je soms geheel of gedeeltelijk aftrekken. Er geldt wel een maximum van € 1500,-.

>Zelfstandigenaftrek: besteed je jaarlijks minimaal 1225 uur aan je onderneming? Dan kun je in aanmerkingen komen voor de zelfstandigenaftrek en een bepaald bedrag van je winst aftrekken. Je betaalt dan minder belasting.

3. Bezuinigen op je zakelijke auto

Heb je een zakelijke auto of overweeg je om er een aan te schaffen? Kies dan voor een volledig elektrische auto. Soms kom je dan in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). En dat kan je interessante fiscale voordelen opleveren. Bij een elektrische auto die je zakelijk rijdt heb je een lagere bijtelling.

Wat je nog meer kunt doen

Ook kun je je vaste lasten omlaag brengen door naar dagelijkse zaken te kijken:

> Kijk of je kunt besparen op je zakelijke internet abonnement. Ga na wat je internetverbruik is. Misschien betaal je wel voor meer mb’s dan je daadwerkelijk gebruikt en kan dit omlaag. Hetzelfde geldt voor je internetsnelheid. Hoe lager de snelheid hoe minder je over het algemeen betaalt. Kies daarom voor een internetsnelheid die bij je verbruik past.

> Neem je zakelijke mobiele abonnement onder de loep. Misschien betaal je wel onnodig voor belminuten of neem je een onnodig hoge databundel af, maar sta je hier nooit bij stil. Kijk daarom kritisch naar je telefoongebruik en kies een abonnement dat daar op aansluit.

> Door de hoge energieprijzen is het belangrijker dan ooit geworden om te besparen op energie. Zet de verwarming daarom alleen aan in ruimtes die worden gebruikt en zet de temperatuur een paar graden lager. Zet hem uit als je weggaat. Laat je apparaten niet op stand-by staan. Dit zogenoemde sluipverbruik kost je namelijk ongemerkt ook (veel) geld.

> Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto als je ergens naartoe moet.

> Loop je verzekeringen na. Kijk welke je echt nodig hebt en zorg dat je niet oververzekerd bent en teveel betaalt. Zo kun je elke maand onder de streep blijven uitkomen en hou je misschien zelfs wel geld over.

 


Bureaus

Media

Marketing