Boekhouder of accountant: wat heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Boekhouder of accountant: wat heb ik nodig voor mijn bedrijf?

16-11-2023 (13:09) - Economisch

Een van de belangrijkste beslissingen die u als startende zzp’er moet nemen, is of u een boekhouder of een accountant moet inhuren. Hoewel deze twee beroepen vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze verschillende taken en verantwoordelijkheden. 

In dit artikel zullen we de accountant of boekhouder verschil bespreken, evenals advies geven over welke professional het beste past bij de behoeften van uw bedrijf.

Boekhouder en accountant: de verschillen

Een van de meest opvallende verschillen tussen een boekhouder en een accountant ligt in de kwalificaties en titels die ze dragen. Voor het beroep van accountant is een specifieke en vaak uitgebreide accountantsopleiding vereist. Daarnaast is accountant een beschermde titel in Nederland.

In Nederland bijvoorbeeld, zijn accountants aangesloten bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en moeten ze voldoen aan strenge opleidings- en beroepseisen. Daarentegen kan in principe iedereen zichzelf boekhouder noemen, omdat deze titel niet onder dezelfde wettelijke regels valt als die van accountant.

Boekhouder en accountant: wat zijn de taken?

De verschillen in opleiding en beroepsregistratie resulteren ook in verschillende taken en verantwoordelijkheden. Accountants zijn vaak gespecialiseerd in complexe financiële analyses, audits en belastingadvies, terwijl boekhouders zich doorgaans richten op dagelijkse financiële administratie, facturatie en het bijhouden van financiële transacties.

Taken van de boekhouder

Hier zijn enkele taken die boekhouders uitvoeren:

> Facturatie en betalingen: boekhouders zorgen voor het bijhouden van inkomende en uitgaande facturen en ze verwerken de betalingen.
> Kostenregistratie: ze houden de dagelijkse uitgaven bij en zorgen ervoor dat deze correct worden geboekt.
> Belastingaangiften: boekhouders kunnen helpen bij het voorbereiden en indienen van btw-aangiften en andere vereiste belastingdocumenten.

Taken van de accountant

Hier zijn enkele taken die accountants uitvoeren:

Audit en controle: accountants voeren onder andere audits uit om te verifiëren of de financiële rapporten van een bedrijf nauwkeurig zijn en voldoen aan wettelijke vereisten.
Financiële planning en advies: daarnaast bieden ze strategisch financieel advies en helpen ze u bij het opstellen van budgetten en prognoses.
Belastingadvies: accountants zijn experts in fiscale zaken en kunnen complexe belastingvraagstukken aanpakken.

Zijn de kosten van een boekhouder of accountant aftrekbaar van de belasting? Meestal zijn de kosten van een boekhouder die u inhuurt aftrekbaar van de belasting, omdat dit als een zakelijke uitgave wordt beschouwd. Dit geldt ook voor de kosten van een accountant, al hangt het wel af van de aard van de diensten die de accountant verleent.
Informeer van tevoren altijd even bij uw boekhouder of accountant welke diensten aftrekbaar zijn.

Welke heb ik nodig voor mijn bedrijf?

De uiteindelijke keuze tussen een boekhouder en een accountant hangt af van de behoeften van uw bedrijf en de grootte van uw bedrijf. Overweeg de volgende factoren:

Complexiteit van financiën: als uw financiële situatie eenvoudig is, is een boekhouder meestal voldoende. Voor complexe financiële transacties en belastingplanning is een accountant vaak noodzakelijk.
Kosten: boekhouders zijn doorgaans betaalbaarder dan accountants, dus als kosten een zorg zijn, kan een boekhouder een goede keuze zijn.
Wettelijke vereisten: sommige (grotere) bedrijven zijn wettelijk verplicht om een accountant in te huren voor een accountantsverklaring of voor audits.
> Groei van uw bedrijf: als uw bedrijf groeit, kunnen uw financiële behoeften ook veranderen. Overweeg of u in de toekomst meer geavanceerd financieel advies nodig zult hebben.

Kortom, als u net begonnen bent als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of een eenmanszaak hebt, is het meestal voldoende om een boekhouder in te schakelen. Het wordt pas noodzakelijk om een accountant in te huren wanneer uw bedrijf groeit en de financiële administratie ingewikkelder wordt.

De juiste keuze maken: vergelijk boekhouders of accountants
Het kiezen tussen een boekhouder en een accountant is een belangrijke beslissing voor iedere (startende) ondernemer. Het belangrijkste is dat de financiële gezondheid een topprioriteit is voor het succes van uw bedrijf, ongeacht welke professional u kiest.

Op www.boekhouders.nl kunt u kosteloos en zonder verplichtingen diverse boekhouders en accountants met elkaar vergelijken. Door deze vergelijking kunt u een weloverwogen beslissing nemen en de perfecte professional voor uw bedrijf vinden.
 


Bureaus

Media

Marketing