Equip wil financieel welzijn werkend Nederland bevorderen

Equip wil financieel welzijn werkend Nederland bevorderen

09-05-2023 (11:57) - Economisch

Equip maakt vandaag bekend €2 miljoen te hebben opgehaald in een pre-seed investeringsronde, geleid door XO Ventures en met participatie van Antler en twaalf angels met een achtergrond in de technologie en financiële sector.

Equip werkt samen met werkgevers om financiële onzekerheid bij werknemers weg te nemen. Het platform biedt werknemers inzicht in hun complete financiële situatie, persoonlijk advies van experts en educatie over financiën. Met de opgehaalde financiering staat Equip in de startblokken om ondersteuning van werknemers in hun financieel welzijn de norm te maken in Europa.

Steeds grotere uitdaging

Het realiseren van financiële zekerheid, voor nu en later, is de afgelopen jaren een steeds grotere uitdaging geworden. Dit komt onder andere door de toename van complexiteit, keuzemogelijkheden en eigen verantwoordelijkheid op het gebied van financiën, de inflatie en krapte op de woningmarkt. Recent onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden toont aan dat 60% van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar of zelfs ongezond zijn, met name personen jonger dan 34 jaar.

Effect op het bedrijfsleven

Waar financiële onzekerheid wordt aangewezen als grootste bron van stress en daarmee een grote impact heeft op individuen, heeft het ook effect op het bedrijfsleven. Deze vorm van stress zorgt ervoor dat dat werknemers twee tot drie keer zo vaak geneigd zijn van baan te wisselen, wat een uitdaging met zich meebrengt voor werkgevers in de huidige krappe arbeidsmarkt. Daarnaast leidt financiële stress per werknemer tot een wekelijks verlies van drie uur aan productiviteit en een hoger ziekteverzuim. In totaal zijn de verborgen kosten van financiële stress ten minste €5.000 per medewerker per jaar.

Eerste all-in-one platform

Om zowel werkgever als werknemer een passende oplossing te bieden ontwikkelde Equip, opgericht door Toon Peek (ex-J.P. Morgan), Jan Klinkhamer (ex-J.P. Morgan) en Jan Cees van Senden (ex-McKinsey), het eerste all-in-one platform in Nederland om het financieel welzijn onder werknemers te bevorderen. Equip wordt door de werkgever betaald in abonnementsvorm en kosteloos aangeboden aan werknemers, waarbij dataveiligheid en privacy worden gegarandeerd. De €2 miljoen financiering die is opgehaald bij XO Ventures, met participatie van Antler en diverse angels met een achtergrond in de technologie en financiële sector, waaronder bij Adyen, ABN AMRO, Secfi, Silverflow, en Van Lanschot Kempen, zal worden ingezet om het platform door te ontwikkelen. 

Werkgever voor fiananciele stabiliteit

Voor werkenden is de werkgever door het bieden van salaris, extra beloningen en professionele ontwikkeling, de primaire bron voor financiële stabiliteit. 82% van de werknemers geeft aan verdere ondersteuning te willen ontvangen van hun werkgever in het verkrijgen van meer financiële zekerheid. “Het bevorderen van financieel welzijn is voor werkgevers de volgende stap naar meer tevreden, productieve en loyale werknemers. In het huidige economische klimaat is deze support inmiddels geen “nice-to-have” meer, maar een “need-to-have”, aldus Toon Peek, co-founder van Equip. “Onze missie is simpel: we willen dat elke werknemer zich zeker voelt over zijn of haar financiën, ongeacht inkomen of vermogen. Naast een directe positieve uitwerking op de bottom-line van de werkgever, streven we met Equip naar een bredere positieve maatschappelijke impact”.


Bureaus

Media

Marketing