Gevolgen van opening kansspelmarkt per 1 oktober

03-06-2021 (21:05) - Economisch

Gaat de online kansspelmarkt nu écht openen? Er lijkt nu geen vuiltje meer aan de lucht. Het heeft uiteindelijk jaren geduurd voor de nieuwe Wet Kansspelen op afstand door de Tweede en Eerste kamer werd goedgekeurd. Met de publicatie in de Staatscourant is de wet op 1 april 2021 ingegaan.
 
Dat betekent echter niet dat op dit moment online gokken al legaal is. De Kansspelautoriteit is druk bezig met het beoordelen van de 28 vergunningsaanvragen en neemt daar zes maanden de tijd voor. De ingangsdatum van de vergunningen komt op 1 oktober 2021 te liggen. Er gaat veel veranderen, waaronder een toename van de belastinginkomsten, uitbreiding van online kansspelen en marketing van vergunde aanbieders.

 

Toename van inkomsten kansspelbelasting

De Nederlandse online kansspelmarkt is momenteel klein in vergelijking met andere Europese landen. Dat is niet verwonderlijk, aangezien het online aanbieden van kansspelen nog illegaal is met uitzondering van de sportweddenschappen door Toto en Runnerz. Met de legalisering van het online aanbod is er echter een groot groeipotentieel. De schattingen van het toekomstige spelresultaat in 2024 lopen volgens de publicatie ‘Omvang online kansspelmarkten februari 2021’ uiteen van tot 757 miljoen tot 1.100 miljoen euro. Met een kansspelbelastingpercentage van 30,1% leidt dat op jaarbasis tot extra belastinginkomsten van 228 miljoen tot 331 miljoen euro.
 

Uitbreiding online kansspelen

Momenteel is het alleen mogelijk om digitaal sportweddenschappen te plaatsen of een virtueel kraslot te kopen. De rest van de gokmarkt is gesloten en daar houden de meeste aanbieders zich ook aan. Zo zijn er thans geen kansspel apps in de Google Play of Appstore te vinden. Dat gaat vanaf 1 oktober 2021 met de opening van de online kansspelmarkt veranderen. Vanaf die dag is het wel mogelijk om bijvoorbeeld blackjack op het internet of een gokautomaat voor echt geld in een app te spelen.
 

Marketing van vergunde aanbieders

De Kansspelautoriteit verwacht bij monde van bestuursvoorzitter René Jansen veel marketing van de vergunde kansspelaanbieders. De wetgever heeft op voorhand als een aantal maatregelen getroffen om deze marketing in te kaderen. Zo mogen er geen reclames op televisie tussen 6 uur 's ochtends en 21 uur 's avonds getoond worden voor risicovolle kansspelen. Daarnaast mag er geen sprake zijn van onmatige deelname of misleiding en mag het niet gericht zijn op kwetsbare groepen. Een gratis casino bonus, niet specifiek gericht op een doelgroep, is een veilige vorm van on-site marketing. 

Bureaus

Media

Marketing