IKEA Foundation doneert meer dan €11 miljoen aan humanitaire noodhulp voor Soedan

08-06-2023 (11:04) - Economisch

De IKEA Foundation heeft €5 miljoen gedoneerd aan Médecins Sans Frontières - Artsen zonder Grenzen (AZG) om dringende medische zorg en hulpmiddelen te bieden aan slachtoffers van het recente geweld in Soedan. Daarnaast heeft de stichting € 6,7 miljoen gedoneerd aan Better Shelter om 3.000 tijdelijke onderkomens beschikbaar te stellen voor directe huisvestingsbehoeften voor mensen die door het gewelddadige conflict ontheemd zijn geraakt.

Op 15 april braken er hevig gevechten uit in Khartoum. Het geweld verspreidde zich daarna naar verschillende delen van het land, wat heeft geleid tot een overweldigende druk op de lokale ziekenhuizen. Het gezondheidssysteem, dat al langere tijd onder druk staat, kampt hierdoor met een tekort aan voorraden om aan de toenemende behoeften te voldoen.

Veel vluchtelingen zoeken hun onderkomen in overvolle stedelijke gebieden waar al veel ontheemden toevlucht hebben gezocht. Bovendien biedt Soedan onderdak aan meer dan een miljoen vluchtelingen uit buurlanden. Deze situatie legt enorme druk op de al overbelaste hulpmiddelen en stelt kwetsbare mensen bloot aan risico's zoals uitzetting, scheiding van families en gender gerelateerd geweld.

Per Heggenes, CEO van de IKEA Foundation: "Het geweld in Soedan is een verwoestende menselijke tragedie. Het is onze verantwoordelijkheid om het lijden te verlichten van alle betrokkenen bij het conflict. We roepen andere financiers dringend op om zich bij ons aan te sluiten bij het bieden van levensreddende humanitaire hulp aan Soedan. Laten we samenwerken en een positief verschil maken in het leven van de slachtoffers van dit conflict."

Dringende levensreddende zorg door AZG

De donatie van de IKEA Foundation stelt AZG in staat levensreddende zorg te bieden middels medische ingrepen en het uitdelen van noodzakelijke hulpmiddelen. Het zal ook de activiteiten van AZG ondersteunen in 10 staten in Soedan, waar zij oorlogsgewonden behandelen, gezondheidszorg en benodigdheden verstrekken, en voorzien in water en sanitair.

Stephen Cornish, Algemeen Directeur van Médecins Sans Frontières (AZG), Operationeel Centrum Genève: "Nu het conflict in Soedan de tweede maand ingaat en de humanitaire behoeften groter zijn dan wat we aankunnen, draagt de steun van IKEA Foundation bij aan ons medische werk in het hele land. Het markeert een collectieve vastberadenheid om alle mogelijke maatregelen te nemen slachtoffers van het geweld te ondersteunen. We zijn diep dankbaar voor de steun van IKEA Foundation. De donatie van 5 miljoen is een grote steun bij het bieden van humanitaire en medische hulp aan de zwaarst getroffenen van deze aanhoudende crisis."

Naar schatting zijn al 1,4 miljoen Soedanezen ontheemd geraakt, zowel binnen het land als door het oversteken van de grenzen naar buurlanden zoals Tsjaad en Ethiopië. Voedsel, onderdak en bescherming zijn dringend nodig. Volgens UNHCR, het VN-Vluchtelingenagentschap, zal Better Shelter onmiddellijk 3.000 tijdelijke huisjes inzetten in buurlanden om in te spelen op de behoefte aan onderdak.

Johan Mast, waarnemend directeur van Better Shelter: "De huidige situatie in Soedan is alarmerend. Miljoenen mensen ervaren onveiligheid, voedsel- en watertekorten en diverse uitdagingen die dringend aandacht vereisen. We zijn zeer dankbaar dat de IKEA Foundation te hulp schiet en verheugd om onderdak te bieden aan 15.000 slachtoffers. Onderdak is een essentiële menselijke behoefte die zorgt voor fysieke bescherming en helpt aan het emotionele herstel en genezing van de traumatische ervaringen die de slachtoffers hebben doorgemaakt."
 


Bureaus

Media

Marketing