Nederland eerste land waar overal in het OV contactloos betaald kan worden

07-06-2023 (16:00) - Economisch

Nederland heeft de implementatie van in- en uitchecken met de betaalpas of creditcard, ook op een mobiel, in het hele land voltooid. Het is de eerste van nieuwe betaalvormen die worden ingevoerd onder de naam OVpay. Bij alle vervoerders door het land - in treinen, bussen, metro's en trams - wordt OVpay inmiddels geaccepteerd.

Open-loop-betaaloplossingen voor het openbaar vervoer zijn al beschikbaar in grote steden wereldwijd, waaronder Londen, New York City, Sydney en Milaan. Maar nog nergens is het systeem op zo'n grote schaal beschikbaar als in Nederland. 

Rol van Mastercard

Mastercard heeft voor de lancering van OVpay samengewerkt met de openbaarvervoerbedrijven en Translink. Zij hebben lokale banken ondersteund bij de implementatie van regels voor de verwerking van de transacties in het openbaar vervoer. Mastercard zorgde ervoor dat de noodzakelijke software-updates en componenten werden geïnstalleerd om OVpay in het hele land te implementeren.

Teamprestatie

"We zijn meer dan trots dat we Nederland hebben ondersteund om als eerste land ter wereld het inchecken met een pinpas en creditcard in het openbaar vervoer landelijk beschikbaar te maken", zegt Jan-Willem van der Schoot, Country Manager van Mastercard Nederland. "We zagen dat veel mensen tegen drempels aanliepen als ze het openbaar vervoer wilden nemen. Vanaf nu hoef je niet meer apart kaartjes te kopen of je trein te missen omdat het saldo op je OV-kaart te laag is. Dit is een geweldige teamprestatie geweest. Zoveel mensen hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Het is heel mooi om te zien hoe onze inspanningen en die van onze partners dit mogelijk hebben gemaakt."

Naast de mogelijkheid om te betalen in het OV met een debet- en creditcard, kunnen reizigers ook betalen met een smartphone of smartwatch waarop de kaart wordt geüpload.


Bureaus

Media

Marketing