Nederlands Lightyear krijgt doorstart

03-04-2023 (13:43) - Economisch

De zonneauto van de Helmondse startup Lightyear heeft goedkeuring gekregen voor een doorstart. Volgens curator Reinoud van Oeijen heeft het nieuwe Lightyear budget om 'een half jaar tot een jaar' vooruit te kunnen.

In de tussentijd moet het directieteam op zoek naar nieuw kapitaal. 

Nieuw bedrijf

Na het faillissement van de fabrikant, Atlas Technologies, en het terugtrekken van grote investeerders waaronder Invest-NL, familiebedrijf SHV en Brabantse en Limburgse investeringsmaatschappijen ging Lightyear failliet. Een groep individuele investeerders kwam hierna met een alternatief plan, waarvoor het in eerste instantie €8 mln bijeen bracht. De startup gaat nu verder als nieuw bedrijf waarin het intellectueel eigendom, een klein deel van de werknemers en een deel van de inventaris zijn ondergebracht. Ook Lightyear Layer, het dochterbedrijf in Venray waar Lightyear zijn zonneceltechnologie ontwikkelt en produceert, gaat mee.

Onderzoek

Naar verluidt wordt naar het Midden-Oosten gekeken voor nieuwe financiers. Reinoud van Oeijen noemt een doorstart 'naar omstandigheden de beste optie voor de crediteuren'. 'Er zijn zoveel partijen betrokken bij Lightyear. Al die partijen moeten de neuzen dezelfde kant op krijgen voordat je een deal hebt.' Van Oeijen is nog bezig met het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van Lightyear. Het Nederlandse bedrijf nam vorig jaar zijn eerste model, de Lightyear 0, bij het Finse Valmet in productie. 


Financieel Dagblad

Bureaus

Media

Marketing