Tabaksfabrikanten vrij uit: boetes van tafel

Tabaksfabrikanten vrij uit: boetes van tafel

20-02-2024 (15:59) - Economisch

De hoogste rechter heeft besloten om tabaksfabrikanten die winkeliers extra betalen bij het behalen van bepaalde verkoopsdoelen, niet langer te beboeten. 

In 2020 kregen elf tabaksfabrikanten- en groothandelaren een boete opgelegd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voor het uitdelen van bonussen aan winkeliers. Zij kregen bulkkorting als ze een vooraf afgesproken hoeveelheid sigaretten hadden verkocht of de sigaretten plaatsten op zichtbare plekken in het schap. De waakhond stelde dat deze afspraken in strijd waren met het reclameverbod voor tabak, dat sinds 2002 geldig is.

Normale praktijken

In 2019 stelde de tabaksfabrikanten al dat deze afspraken 'de normale gang van zaken' zijn, en ze de wet niet overtreden. De branchevereniging stelde toendertijd: "Vrijwel iedere producent van welk product dan ook betaalt voor toegang tot het schap".

'Te ruim uitgelegd'

Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de hoogste beroepsinstantie voor bedrijven, heeft de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid het reclameverbod 'te ruim uitgelegd' en daarom de boetes destijd ten onrechte uitgedeeld. De uitspraak van de rechter is definitief, en daarom kan de staatssecretaris niet in hoger beroep.  


NOS.nl, AD.nl

Bureaus

Media

Marketing