Visa Foundation investeert vijf miljoen in Borski Fund

29-12-2022 (11:20) - Economisch

Borski Fund, een bedrijf in venture capital dat staat voor technologische innovatie en diversiteit, kondigt een nieuwe investering van €5 miljoen aan van Visa Foundation. Beide organisaties zetten zich in om gender-diverse en inclusieve investeringen van niche naar mainstream te brengen. 

Het Equitable Access Initiative van Visa Foundation is een vijf jaar durend strategisch initiatief ter waarde van $200 miljoen dollar gericht op gender-diverse en inclusieve bedrijven over de hele wereld. Het doel is om deze bedrijven toegang te geven tot kapitaal om groei te stimuleren. Door partnerships met fondsen als Borski Fund wil Visa Foundation belemmeringen, die door vrouwen geleide bedrijven ervaren, zoals het moeilijk toegang krijgen tot durfkapitaal, wegnemen. Borski Fund heeft met de investering van Visa Foundation nu een omvang van €40 miljoen.

Diversiteitskloof

Helaas is de realiteit van het huidige start-up systeem dat er een diversiteitskloof bestaat wat betreft investeringen. Die kloof is groter dan gedacht. In 2021 ontvingen door vrouwen opgerichte ventures slechts 2% van alle venture capital-investeringen, het laagste niveau sinds 2016. Dat terwijl investeringen in door vrouwen opgerichte ventures meer opleveren. Een onderzoek door Boston Consulting Group wijst uit dat elke geïnvesteerde euro in start-ups die door vrouwen geleid worden 151% meer inkomsten opleveren dan bij de door mannen geleide tegenhangers.

Genderkloof

De genderkloof ontstaat doordat het in de venture capital nog steeds heel gebruikelijk is dat er aan twee kanten van de tafel mannen zitten. In 2022 rapporteerde IDC European Women in VC dat er nog steeds een significante genderkloof is in het Europese venture capital, waar slechts 15% van de algemene partners in VC-bedrijven uit vrouwen bestaat.

Vrouwelijke investeerders

Laura Rooseboom, Founder and Managing Partner bij Borski Fund: “Mannen investeren over het algemeen in mannen, en in de branche zijn er nou eenmaal veel meer mannen. Als meer vrouwen betrokken zouden zijn bij de investeringsbeslissingen van banken en grote investeringsfondsen, zou meer kapitaal naar ondernemingen gaan die worden geleid of geïnspireerd door vrouwen." Op dit moment bestaat het fonds van Borski voor 75% uit vrouwelijke investeerders.

Onder de indruk

Najada Kumbuli, Head of Investments, Visa Foundation: “Visa Foundation ondersteunt met trots het Borski Fund en hun werk bij het investeren in en empoweren van vrouwelijke ondernemers. Zo helpen we een eerlijker en duurzamer financieel ecosysteem te maken waarin ook vrouwelijke ondernemers eenvoudig toegang hebben tot kapitaal. We zijn onder de indruk van de goede resultaten van het team bij het investeren in innovatieve, snelgroeiende en impactvolle door vrouwen geleide ondernemingen, waarbij een gezond ecosysteem voor ondernemers in Europa wordt gecreëerd.”

Borski Fund

Het Borski Fund is opgericht door twee vrouwen en investeert in diverse teams. Hun overtuiging is dat succes geen gender kent. De investeringsvisie van Borski Fund ligt in lijn met de visie van Visa Foundation en heeft een drievoudig effect op het huidige ecosysteem van start-ups. Ten eerste worden de investeringen gedaan door een team dat voornamelijk uit vrouwen bestaat. Ten tweede vermindert het investeren in vrouwelijke ondernemers de kloof op het gebied van investeringsdiversiteit.

Er wordt bijgedragen aan het hogere doel, namelijk van venture capital een eerlijker speelveld maken. Alle bedrijven in de portfolio van Borski Fund zijn (mede-)opgericht door ambitieuze, vooruitstrevende vrouwelijke tech-ondernemers, veelal innovators met interesse in data en AI. Ten derde zorgen start-ups van vrouwen voor meer producten en diensten voor vrouwen. Door te investeren in start-ups op het gebied van femtech en duurzaamheid, maakt Borski het mogelijk dat belangrijke innovaties op de markt kunnen komen, dat een positief neveneffect heeft op de vrouwen.

Divers team

Simone Brummelhuis, Founder, Managing Partner en Fund Director bij Borski Fund: “Uiteindelijk zouden alle bedrijven moeten worden gerund door een divers team. Onderzoek wijst uit dat teams met een diverse samenstelling zorgen voor een omgeving die geschikt is voor inclusieve innovatie, zonder tunnelvisie in de besluit- en beleidsvorming.

Voor deze visie moeten we zorgen dat er meer vrouwen in het bedrijfsleven komen en in leidinggevende functies. Van de board of directors van grote multinationals tot bankdirecteuren die toegang tot krediet mogelijk maken tot vrouwelijke VC’s: vrouwen zijn nodig om gelijkheid en diversiteit in de besluitvorming te bewerkstelligen.”

Gedeelde visie

De partnership maakt de gedeelde visie van Borski Fund en Visa Foundation over het empoweren van vrouwelijke ondernemers zichtbaar. Samen streven de organisaties naar een wereld waarin de macht over kapitaal, de toegang tot kapitaal en ook de voordelen van dat kapitaal steeds meer in de handen liggen van vrouwen.


Bureaus

Media

Marketing