Flix en Scania gaan samenwerking aan

19-09-2023 (16:26) - Marketing

Ter gelegenheid van de Europese Mobiliteitsweek 2023 kondigen Flix en Scania een langdurige samenwerking aan om duurzamere langeafstandsreizen mogelijk te maken.

De twee bedrijven zien deze samenwerking als een kans om de groene transitie in mobiliteit te versnellen door nieuwe oplossingen te ontwikkelen en de benodigde infrastructuur plannen te beïnvloeden. Als eerste doelstelling willen de twee bedrijven tot 50 LNG-touringcars (Liquefied Gas) van de Flix-buspartners in hun vloot uitrusten. De gebruikte technologieën, ontwikkeld en geproduceerd door Scania, zijn ontworpen om het gebruik van LNG en Bio-LNG (LBG) te combinerenen daarmee de overgang naar de meest duurzame gasoplossing te versoepelen.

Verschillende brandstofmixen

In de beginfase van het project zullen de bussen rijden op verschillende brandstofmixen van bio- en fossiele oorsprong. Het doel van het project is om het aandeel bio-LNG (LBG) uit organisch afval in dergelijke mengsels geleidelijk te vergroten totdat de touringcars volledig op bio-LNG rijden, wat resulteert in een verwachte CO2-emissiereductie van gemiddeld ongeveer 80%. Dit doel past in het kader van Flix' langetermijndoelstelling van koolstofneutraliteit. De bouw van deze bussen is naar verwachting eind 2025 afgerond. Irizar, een wereldwijde bus- en touringcarfabrikant, integreert de Irizar i6s Efficient met het Scania-chassis.

Circulaire optie

Scania's eerdere ervaring met biogasbussen heeft het al mogelijk gemaakt om de CO2 uitstoot sterk te verminderen in vergelijking met diesel, samen met het verlagen van het geluid, terwijl nog steeds wordt vertrouwd op het vermogen en koppel van gelijkwaardige dieselmotoren. Deze voordelen maken biogas een haalbare en circulaire optie voor bedrijven die lange afstanden afleggen en die hun duurzame prestaties willen verbeteren. Terwijl steeds meer exploitanten in het lokale openbaar vervoer zich aansluiten bij de strijd tegen klimaatverandering door schone energiebronnen te omarmen, is er nog steeds geen technologie die emissievrij busvervoer over lange afstanden mogelijk maakt. Daarom wordt het steeds belangrijker voor bedrijven in die industrie om het probleem van verkeersvervuiling aan te pakken en effectieve manieren te vinden, zoals biogastechnologieën, om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Biogas

Het gebruik van biogas heeft verschillende voordelen, zowel op milieu- als op sociaal en economisch vlak. Deze groeiende markt creëert banen en door rioolwater en afval te hergebruiken om brandstof te produceren, verbetert het de energiezekerheid, waardoor biogas zich onderscheidt als een circulaire, duurzame oplossing die de samenleving als geheel positief kan beïnvloeden, bovenop de exploitanten zelf vanwege de lagere operationele kosten. Daarom kan biogas een essentieel instrument zijn voor het koolstofvrij maken van zwaar transport, maar ook voor de algehele duurzaamheid van de sector zelf. Dit is in overeenstemming met de allesomvattende ESG-visie die Flix en Scania delen, een visie die niet alleen de milieuaspecten behandelt, maar ook de sociale en economische impact van iemands overkoepelende bedrijfsactiviteiten.


Bureaus

Media

Economisch