Multitude maakt livestream van gifwolken Tata Steel voor Greenpeace

23-05-2023 (07:00) - Marketing

Op de website Spot de Gifwolk is 24 uur per dag een livestream te zien van drie webcams die op de Tata Steel fabrieken zijn gericht. Mensen kunnen live meekijken en twaalf uur versneld terugkijken.

Wie een illegale, giftige wolk ziet ontsnappen, hoeft alleen maar op de meldknop te drukken. Daarmee wordt een collectief track-record aangelegd: de Tata-Data. Greenpeace deelt dat met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de handhaver van Tata Steel. 

Actie

Nick Topp, Creative Director bij Multitude: “Kooksfabriek 2 rookt en lekt aan alle kanten. Lang niet alle gifwolken worden door Tata Steel gemeld, terwijl ze daar wel toe verplicht zijn. De Omgevingsdienst heeft een personeelstekort, ook omwonenden kunnen niet dag in dag uit naar de beelden kijken. We hebben daarom met veel toewijding gewerkt aan een plek waarop de hele samenleving de groeiende onvrede over Tata Steel kan omzetten in actie.”

Dwangsommen

Als de Omgevingsdienst illegaal uitgestoten stoffen vaststelt, wordt Tata Steel een dwangsom opgelegd à €100.000. Tata heeft er al drie betaald. Bij vijftien dwangsommen is de maat vol, en moet de kooksfabriek dicht. Daarom zet Multitude met Spot de Gifwolk in op de macht van de massa: wie een gifwolk heeft gemeld kan diens wolk ook delen op social media. Faiza Oulahsen, Hoofd Klimaat & Energie bij Greenpeace Nederland: “De gezondheid van omwonenden moet voorop staan, dat betekent dat Tata Steel de meest ziekmakende onderdelen moet sluiten. Als de overheid na decennia van vervuiling niet effectief kan handhaven, dan doen we het samen met Frisse Wind.nu en vele supporters.” 


Bureaus

Media

Economisch