Gastgezinnen zijn EW Nederlander van het Jaar

Gastgezinnen zijn EW Nederlander van het Jaar

08-12-2022 (09:47) - Media

Gastgezinnen die ontheemden uit Oekraïne opvingen, zijn door EW uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2022. Dit maakte hoofdredacteur Arendo Joustra van het weekblad bekend in het tv-programma Op1.

Het gaat niet om specifieke gezinnen, maar om duizenden gastgezinnen in Nederland die het afgelopen jaar zonder aarzelen hun huis en hart openstelden voor moeders die met hun kinderen en soms ook kleinkinderen Oekraïne zijn ontvlucht. Naar schatting gaat het om tienduizenden ontheemden. 

Niet afgedwongen

Joustra: "Het mooie aan deze opvang is dat ze niet door de overheid is afgedwongen. Vaak kwam er zelfs geen overheid aan te pas. Het is spontane hulp, geïnspireerd door de beelden van de oorlog, de herkenbaarheid van de situatie, of grootouders die acht decennia geleden onderduikers een schuilplaats boden. Het is 'Wir schaffen das' op z’n Nederlands."

Interviews

Namens EW interviewde redacteur Liesbeth Wytzes vier uiteenlopende gastgezinnen en hun Oekraïense huisgenoten. Het zijn ontroerende verhalen over onbaatzuchtige hulp, de wijze waarop de Oekraïners wegwijs werden gemaakt in de samenleving en het vinden van een vorm om samen als relatief onbekenden in een en hetzelfde huis te leven.

Andere genomineerden

Andere kanshebbers voor de titel waren onder anderen Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging, voorzitter Rob Bauer van het Militair Comité van de NAVO, orkestleider André Rieu, Formule 1-coureur Max Verstappen en stikstofpaus en smid van het vierde kabinet-Rutte Johan Remkes.

Het is voor de negentiende keer dat EW een Nederlander van het Jaar aanwijst. Vorig jaar werd Lale Gül (2021) uitgekozen.


Bureaus

Marketing

Economisch