NH, Omroep Flevoland en AT5 verleggen grenzen met Metropoolredactie

NH, Omroep Flevoland en AT5 verleggen grenzen met Metropoolredactie

10-01-2023 (14:01) - Media

Drie publieke omroepen beginnen maandag 16 januari met een gezamenlijke Metropoolredactie. De omroep van Noord-Holland (NH), Omroep Flevoland en de Amsterdamse stadsomroep AT5 brengen gezamenlijk nieuws over gemeente-overstijgende onderwerpen die spelen in de hele Amsterdamse metropoolregio.

Het informele samenwerkingsverband MRA krijgt steeds meer invloed op de levens van 2,5 miljoen Nederlanders. Deze ontwikkeling roept volgens de omroepen om extra aandacht. Metropoolredacties zijn natuurlijk niet uniek, maar de samenwerking van drie omroepen in één redactie is uitzonderlijk.

Grensverleggend initiatief

In de MRA bundelen dertig gemeenten en twee provincies hun kennis en ambities. De drie omroepen belichten en onderzoeken grootstedelijke onderwerpen als wonen, toerisme, vervoer, energie en landschap. Letterlijk en figuurlijk een grensverleggend initiatief dus. Op de sites van de omroepen komt een apart Metropool-platform waar gezamenlijke producties verschijnen.

Redactionele onafhankelijkheid

De MRA ondersteunt de redactie deels financieel. Er zijn heldere afspraken met de omroepen gemaakt om de redactionele onafhankelijkheid te waarborgen. Het dagelijkse bestuur van MRA, bij monde van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam: “Het bestuur stelt dat hier geen sprake is van samenwerking maar dat het gaat om onafhankelijke journalistieke programmering.” NH-directeur David Vink zegt over het initiatief: “De metropoolredactie is een unieke journalistieke samenwerking van drie omroepen die allemaal te maken hebben met de grootstedelijke ontwikkelingen die binnen de MRA besproken worden”.

Kick-off 

De kick-off van de Metropoolredactie vindt plaat op maandag 16 januari vanaf 13.00 uur in het nieuwe onderkomen van NH Media: het M-mediagebouw aan de ’s-Gravelandseweg 80 te Hilversum. Daar zijn vertegenwoordigers van de gemeenten, provincies en omroepen aanwezig. 


Bureaus

Marketing

Economisch