Appen met Carlijn Oosthoek van Drop & Loop

Appen met Carlijn Oosthoek van Drop & Loop

06-10-2022 (11:58) - Appen met

Drop & Loop - een bedrijf dat kleding inzamelt, sorteert en recyclet - is hard aan het groeien. Het  werkt samen met retailbedrijven om zoveel mogelijk afgedankte kleding een 'gereïncarneerd' tweede leven te geven. Fonk appte met mede-oprichter Carlijn Oosthoek (de middelste op de foto) over het proces, hun ambities en de reden van hun bestaan.

Status: beschikbaar

Goedemorgen Carlijn! Angela hier, van Fonk. Ben je de dag goed begonnen?
Hoi Angela! Leuk je te spreken. Ja zeker, alweer lekker aan het werk.

Nice! Leuk nieuws, dat Suitable bij jullie is aangesloten. En van de kleding die daar via jullie Drop & Loop-point wordt ingeleverd, wordt uiteindelijk een speciale Suitable-collectie gemaakt he? Doen jullie dat met meerdere winkels, of heeft Suitable de primeur?
Dat klopt! We zijn vorige maand bij Suitable gestart met instore inzameling van oud textiel en zijn nu druk bezig met de productie van gilets, speciaal voor Suitable ontworpen. Deze gilets worden gemaakt van het oude textiel dat in de winkels wordt ingeleverd! Dit doen we met al onze retailers; consumenten leveren hun oude textiel bij hen in de winkel in en wij ontwerpen dan samen met onze retailers een collectie producten die zij weer goed in hun winkel kunnen verkopen. 

Heel tof idee! Ik zag dat mensen die kleding inleveren vaak een kortingsbon ontvangen. Wat voor soorten manieren hebben jullie bedacht om mensen te motiveren hun kleding in te leveren bij jullie?
Oh ja, en is die kortingsbon dan ook geldig op die specifieke collectie of ook op de collectie voor de gehele winkel?

De retailers bepalen wat voor beloning zij aan hun klanten geven, dus dit is verschillend per winkel. Zo spaar je in de supermarkten bijvoorbeeld voor een gratis Drop & Loop theedoek, ontvang je bij Garcia 10% korting op hun hele collectie en krijg je bij Warenhuis Vanderveen in Assen een gratis kop koffie of thee in hun restaurant!
Maar naast de beloning zien we ook dat 'duurzaam bezig zijn' een belangrijke motivatie is voor mensen om hun oude textiel bij ons in te leveren.

Dan is het voor 'droppers' (noemen jullie die ook zo?) extra leuk om uit te kiezen wat voor soort beloning zij voor hun ingeleverde kleding willen. Maar het gaat inderdaad niet alleen om zo'n beloning. Als je oude kleding weg wilt doen, wil je natuurlijk wel dat het uiteindelijk op een goede plek terecht komt. En er waren natuurlijk altijd wel textielbakken waar je kleding kwijt kunt, of naar de kringloop.. maar wat gaf jullie de motivatie om Drop & Loop te starten?
Haha! Ja wat grappig dat je dat benoemt, want we hebben best wel enthousiaste Drop & Loop volgers die zichzelf Droppers noemen. Wij vinden dat echt een fantastisch woord! Die gaan we vaker gebruiken.

Jaarlijks wordt er in Nederland 150 miljoen kilo kleding bij het huisafval gegooid! Bij mensen in de prullenbak thuis dus. En dat is zonde, want dit kunnen we een tweede leven geven.
Het probleem met textielcontainers op straat is dat deze gemiddeld 12% vervuiling bevatten, en dat is zonde, want als dit de kleding in de container vuil maakt, dan kunnen ze die kleding dus niet meer gebruiken. Soms zitten ze ook zo vol, dat mensen hun zakken ernaast zetten. Stom natuurlijk, want als dat nat of vies wordt, dan kan je daar niks mee.
Ook vonden wij het onduidelijk wat er nou eigenlijk met je oude kleding gebeurd als je dit in een textielcontainer gooit. Dus wij vonden het heel belangrijk op een eerlijk en transparant verhaal te vertellen.

En bij ons mag je alles inleveren! Kleding, schoenen, tassen, huishoudtextiel, knuffels, etc. Mooi of kapot, alles mag er bij ons in. Want het mooie is dat wij 96% van alles wat we inzamelen écht een tweede leven kunnen geven, door middel van hergebruik of recycling. En dat is uniek!
Jeetje, wat een verhaal haha. Maar ik word altijd heel enthousiast als ik er eenmaal over begin.

96% is een hoog percentage! En jullie werken samen met Wolkat die al die kleding sorteert. Wordt het daar ook omgetoverd tot nieuwe kledingstof? Waarom hebben jullie specifiek voor hen gekozen?
Klopt! We hebben voor Wolkat gekozen, omdat zij al héél ver zijn op het gebied van textiel recycling. Ook belangrijk dat zij alles kunnen; van sorteren, recyclen, ontwerpen en het maken van de nieuwe producten. Dat doen ze allemaal in hun eigen fabriek in Marokko. En dat recyclen doen ze het gebruik van water, verf of chemicaliën! Dat betekent heel goed sorteren, op meer dan 250 verschillende categorieën.

Lijkt me een heel werk! En bijzonder dat ze het zonder water, verf of chemicaliën doen. Dat zou eigenlijk de nieuwe standaard moeten worden hè? ;) Jullie werken hier goed aan mee door daarvoor te kiezen! Krijgen jullie er ook weleens kritiek op dat het in Marokko wordt gemaakt in plaats van 'dichter bij huis'?
Dat zou zeker de nieuwe standaard moeten worden, maar zo ver is de markt nog niet. Maar ze willen wel, in samenwerking met Drop & Loop. Dus dat is een eerste stap. :)
Kritiek krijgen we niet, maar de vraag natuurlijk wel. Dat is helaas niet mogelijk en Marokko is echt een mooie plek, toch dichtbij huis, waar het hele proces kan plaatsvinden. De productiekosten in Nederland liggen veel te hoog, waardoor we de producten voor een veel te hoog bedrag zouden moeten aanbieden. Dan stapt alsnog niemand over op duurzame producten. En daarnaast hebben we deze kennis niet in Nederland. Dus Tanger, Marokko is voor ons een top plek om het hele proces plaats te laten vinden!

Klinkt als een weloverwogen keuze. De drempel voor mensen om mee te doen moet natuurlijk ook niet te hoog zijn! Hebben jullie zelf een achtergrond in de fashion-industrie, of besloten jullie hier een nieuw initiatief voor op te zetten toen jullie zelf naar zoiets als Drop & Loop zochten om jullie afgedragen kleding naartoe te brengen?
Wij komen niet uit de fashion-industrie, maar herkenden onszelf inderdaad in het probleem! Susan vertelde mij over het probleem van het textiel dat bij het restafval belandt en toen dacht ik: "Wat doe ik eigenlijk met mijn oude kleding, en dan vooral onderbroeken, sokken, etc." Een herkenbaar probleem denk ik voor veel mensen!

Vaak beginnen de beste bedrijven met een noodzaak waar je zelf - of iemand die je kent - tegenaan loopt. ;) Ik heb inderdaad ook ooit met dat euvel gezeten, haha. Inmiddels zijn jullie natuurlijk enorm gegroeid! Hoe ziet jullie ambitie er verder uit voor de komende paar jaar? Wat hopen jullie er op de planning bij te kunnen zetten, of waar kijken jullie naar uit?
We groeien dit jaar nog naar 80 Drop & Loop punten in Nederland en hebben met Suitable vorige maand ook ons eerste punt in Antwerpen, België geopend! Onze ambitie voor komende jaren is om in ieder geval in elke stad in Nederland een Drop & Loop punt te hebben en verder te groeien in België. Daarnaast hebben we vorige maand ook ons derde concept gelanceerd: Drop & Loop online. Een fantastische mogelijkheid voor retailers met een webshop om ook textiel inzameling aan hun klanten aan te bieden!

Wat supergaaf! Lekker bezig! Loopt het online concept al storm? Nederland bestaat uit 342 gemeenten (net even gegoogeld): op hoeveel zitten jullie nu?
We hebben Drop & Loop gelanceerd tijdens de Circular Textile Days vorige maand en gaan over twee weken officieel live, samen met Omoda! Dus dan gaan we het zien, maar ik verwacht dat het een groot succes wordt!

Oeh, haha dat zou ik zo snel niet weten. Dat zou ik moeten uitrekenen. Maar al onze Drop & Loop locaties vind je op onze website. En staat er nog geen locatie bij jou in de buurt tussen? Dan kan je op onze website jouw gegevens achterlaten en bij 250 aanmeldingen bij jou in de buurt, gaan we actief op zoek naar een Drop & Loop locatie.

Spannend! Dat denk ik ook. Ik ga ondertussen al mijn vrienden aansporen om hun kleding bij Drop & Loop te brengen. Bedankt voor het leuke gesprek, en alvast heel veel succes gewenst bij de lancering!
Super leuk! Jij ook heel erg bedankt, Angela. Een hele fijne dag!!