Appen met Danielle Jiskoot van The Drag Agency

14-10-2022 (10:00) - Appen met

The Drag Agency gaat hard! Het boekingsbureau voor drag performers heeft een eigen event op ADE, er is een documentaire over een van de queens gemaakt, een andere drag performer speelt een rol in een Scapino-spotje en een aantal van hun drag performers spelen in een video van Merol. We appten met oprichter Danielle Jiskoot over het bureau en de positieve impact die drag performers hebben.

Status: beschikbaar

Hi Danielle! Gefeliciteerd met alle mooie dingen die jullie al hebben bereikt, die we in de nieuwsbrief lazen!
Hi! Dankjewel! We zijn super blij

Dat kan ik me voorstellen. Echt iets om trots op te zijn!
Bij wat voor soort events of plekken zou je graag willen dat er drag queens zouden performen, waar dat nu nog niet echt gedaan wordt?
We mogen drag performers nog veel meer in de media en op tv terugzien. Ze zijn belangrijke rolmodellen en hebben een gigantische impact op mensen die met ze in aanraking komen. Hoe breder we dat kunnen krijgen, hoe beter. Ik denk dat er ook een grote nadruk mag liggen op drag performers, niet alleen 'queens'. Drag bestaat in alle vormen die je kan bedenken en dat is juist de magie ervan. Ook mogen drag performers meer terug worden gezien op de grote, grote podia - we dromen van de ZiggoDome one day :)

Goed om even aan te stippen dat het niet alleen om queens gaat, dat lijkt me een belangrijke nuance. ;) Wat zijn de criteria om als drag performer voor The Drag Agency aan de slag te mogen gaan?
Wij hebben geen strenge criteria, zoals bijvoorbeeld aantal volgers of aantal optredens dat al gedaan wordt. We kijken vooral naar de visie van de artiest en de dedication die daaraan wordt gegeven. Ook is het heel belangrijk dat we qua energie goed bij elkaar passen, daar hangt bij ons veel vanaf, en of het aanvult op de mensen waar we al mee werken. We zouden het liefst met iedereen werken.. er loopt nog zoveel gaaf talent rond.

Zo krijg je uiteindelijk een heel hechte en gedreven groep, lijkt me. Kun je een voorbeeld geven van een visie en dedication die je heel erg aansprak?
Van al onze artiesten! Maar een van onze rising stars is bijvoorbeeld Miss Cartier, die ongelofelijk veel passie heeft voor drag en haar muziek. Daar gaat iedereen nog heel veel van horen in de toekomst..
Het is het allerleukste als iemand al heel goed weet wat haar/zijn/diens persoonlijkheid is als artiest. Dat is de belangrijkste basis om samen op verder te bouwen.

Leuk zeg, ben benieuwd naar wat voor soort muziek ze maakt! En als artiesten die persoonlijkheid nog niet helemaal hebben gevormd, hoe proberen jullie die dan te helpen als agency?
We gaan samen op zoek naar de doelen en stip op de horizon. Ook vinden we het zelf heel belangrijk dat de artiesten zelf daarover nadenken, in plaats van dat we alles voor ze invullen. Wanneer je je eigen creativiteit erin kwijt kunt, zul je ook de meeste energie eruit halen, geloven wij. Wanneer het even niet lekker loopt of iemand vast zit, staan we altijd open voor een brainstorm samen. Sinds kort hebben we ook coaching geïntroduceerd voor de artiesten die bij ons geen day-to-day management hebben, maar wel momenten willen om af en toe gedachten uit te wisselen. Zo kunnen we zorgen dat iedereen gemotiveerd blijft om te blijven creëren.
Heel verhaal he.. zelfs op Whatsapp praat ik veel.

Wat tof! Ook om te horen dat jullie dus met mensen samenwerken die zowel verder zijn in hun carrière als drag performers die net beginnen.
Je had het daarnet over de impact die drag performers hebben op mensen die met ze in aanraking komen. Welke mooie momenten, waarop je merkte dat The Drag Agency (en de artiesten) een positieve impact maakte, zou jij met de hele wereld willen delen?

Er zo zoveel mooie momenten, maar ik denk dat een van de meest impactvolle momenten zijn als onze artiesten voorleesdagen doen voor kinderen met onder andere Stichting Unboxed. Ma'MaQueen, die kortgeleden ook haar eigen documentaire Mama uitbracht, en Heisa Jynx doen dit vaker - ze vinden dan connectie met kinderen die trans zijn of even helemaal zichzelf mogen zijn. Drag kan op alle leeftijden impact hebben.
We krijgen ook geregeld mailtjes waarin mensen uitleggen hoe de queens ze hebben laten beseffen dat ze helemaal zichzelf mogen zijn, ongeacht wat de omgeving vindt of wat van ze verwacht wordt. Dat is 100% waarom we dit werk doen.


Wat fantastisch! Ik gun jullie echt de Ziggo Dome. En nog heel veel grote podia en belangrijke events - zoals een voorleesdag ook is. Bedankt voor dit inkijkje in The Drag Agency en heel veel geluk gewenst met jullie mooie bureau. Heb je als afsluiter nog een toffe foto voor me die ik bovenaan het artikel kan plaatsen? En als je een linkje hebt naar de muziek van Miss Cartier online, zou dat ook heel leuk zijn denk ik.
Ja zeker! Ik ga even zoeken :) Zal ik die naar je mailen of hier met je delen?

Hier delen is ook goed hoor! 
Ik kan ook een linkje sturen naar de video van TDA Management en The Drag Agency?* Daar staan gelijk alle talents in :) Miss Cartier's muziek komt heel binnenkort uit.. stay tuned!

Cool! Stuur ons gerust een bericht als dat zover is! 
Danielle Jiskoot: Doen we zeker!

Die is leuk, dankjewel! En ook bedankt voor het leuke interview. Ik stuur je zo een linkje als 'ie online staat!
Heel leuk!! Ben benieuwd en thanks Angela!