Appen met Dopper Founder Merijn Everaarts

01-12-2023 (09:30) - Appen met

Merijn Everaarts, founder van Dopper, heeft in 2022 bijna 2 miljoen flessen verkocht. Naast Dopper is Merijn met veel meer dingen bezig om een positieve impact op het klimaat te realiseren. We appten met hem over zijn projecten en ambities.

Status: -

Goede middag Merijn, je spreekt met Nynke van Fonk magazine. Alles goed op deze koude dag?

Lekker, dat zonnetje!

Zeker! Veel mensen kennen ondertussen de Dopper. Ben je altijd al bezig geweest met duurzaam?

Zekersss! Ik sta er mee op en ga er mee naar bed.
Na mijn jaren in de event business is het roer omgegaan en ben dedicated tot duurzaamheid.

Dat klinkt goed! Je bent nu ook eigenaar van een vegan restaurant in Haarlem, dat meteen de titel van beste vegan restaurant in 2023 heeft gekregen. Hoe is dit ontstaan?

Het is ongeveer hetzelfde ontstaan als met Dopper. Ik zag iets waarvan ik dacht ‘hoe is het mogelijk’. In het geval van Dopper was dat single-use plastic vervuiling van met name mineraalwater en bij Mama gaia was de start on ongelofelijke impact op de natuur en milieu; Hoe krijgen we het toch voor elkaar, dat als we weten dat al die uitstoot van vee zo slecht is voor de wereld, dat we dan door gaan met consumeren er van?!? Waanzin! Daar moet wat aan gedaan worden! En wel nú!
Bij Mama Gaia brengen wij geen eten van de keuken naar de tafel, maar finger licking lecker eten om mensen te inspireren vegang te gaan

Mooie boodschap! Loopt het restaurant goed en kan je al iets over de impact zeggen?

Zeker! In het weekend zitten we vol en door de week hebben we ook niet te klagen.
Dit jaar verwachten we rond de 10.000 gasten te hebben geserveerd en 'veganized' :)
De Google reviews zijn lovend en zo ook in de pers, zoals bijvoorbeeld in de Quote en de Volkskrant. Daarnaast ben ik super trots dat mensen speciaal hier naar toe komen, want we zitten buiten het centrum en zitten nog tot maart volgend jaar in een bouwput. Maar de mensen blijven komen. Bij Michelin zeggen ze altijd voor dit soort mooie plekken: het is de moeite waard om om te rijden. We zitten overigens dicht bij het station, dus kom lekker met de trein.

Nice! Hopelijk blijven de reserveringen binnen stromen :) Je toont aan dat duurzaam ondernemen succesvol kan zijn, wat is je volgende stap?

Ik ben mij nu meer aan het focussen om andere ondernemers aan de hand mee te nemen in de verschillende transities die nodig zijn om de wereld écht beter te maken, want dat is nodig! Er is bij veel mensen een verlamming ontstaan omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen. De problemen zijn zo groot; stikstof, energie, landbouw, transport, overal moeten grote stappen worden gezet. En dat schrikt menigeen af of raakt verlamd. Daar wil ik hen bij helpen. Door lezingen voor grote groepen te geven. 1 op 1 coaching en een changemaker program. Alles om gedragsverandering te bevorderen en te laten zien dat het in kleine stappen kan. Kijk naar Dopper, een mooie designfles én een watertap die speciaal gemaakt is voor gedragsverandering. Het kán (met kleine stappen)! En dat doe ik nu door zaadjes te planten, om meer changemakers op deze wereld 'te zetten'.

Waarom heb je er voor gekozen om nu de focus op het bedrijfsleven te zetten?

Ik hoop dat meer en meer bedrijven naar hun kern-business durven kijken. Verkoop je kleding? Onderzoek de mogelijkheid voor lokale productie. Teel je groenten? Ga in gesprek met biologische concullega's en leer van hen. Fabriceer je koekjes? Schrap je niet-duurzame grondstoffen en maak een groenere keuze. Ik hoop dat bedrijven vandaag de eerste stap zetten, en morgen de volgende. Hopelijk maken ze er uiteindelijk een hardloopwedstrijd van. Iets om super trots op te zijn! Veel trotser dan dat je voor laat zeggen een Shell de laatste druppel olie uit de wereld perst.' Ik vind het jammer dat er veel korte termijn wordt gedacht en ik weet dat het niet makkelijk is, voor geen enkel bedrijf (en mens) om te veranderen, maar het is echt noodzakelijk. Het doet misschien soms pijn om ergens afscheid van te nemen, maar het kan ook zoveel opleveren. Alleen al voor de (jouw) volgende generatie(s).

Mooi, hopelijk zullen de bedrijven ook het roer omgooien en voor een betere wereld gaan. Als laatste wil ik je vragen: hoe ziet voor jou de perfecte toekomst er uit ?

Een toekomst waarin iedereen, maar dan ook iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid neemt voor onze planeet.
Ik weet het, dat gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar je hebt nu al de keuze, vanaf het moment dat je in de ochtend op staat tot dat je naar bed gaat. Elke kleine stap is er een, elke keer kan je de juiste keuze maken voor onze aarde en alles wat er op leeft.

Dat zijn mooie worden :) Ik wil je heel erg bedanken voor het whatsapp interview!

Fijne dag!