Appen met Getir General Manager Netherlands Florian Brunsting

12-05-2022 (16:41) - Appen met

Na kritiek op en het gemeentelijk sluiten van flitsbezorger dark stores, besloot Getir dat het tijd was een betere buur te worden. Ze transformeerden als pilot één van hun dark stores naar een art store, waar ze kunst van lokale kunstenaars ten toon stellen. Op de Nieuwe Binnenweg 414 in Rotterdam wordt het straatbeeld wat verbeterd met werk van Herenplaats en Mr. June.
 
WhatsApp-status: .
 
Hi Florian! Anne van FONK hier. Ben je ready?
Hi Anne, yes ready when you are!

top!
Hoe was de opening van de art store vanochtend?

Super leuk! Het is heel erg mooi geworden, het lijkt echt op een art store. Het leuke is dat we natuurlijk ook vanuit die locatie boodschappen bezorgen. De missie om van ‘dark store’ naar ‘art store’ te gaan is wat ons betreft geslaagd :)

Nice! Ik zag wat foto's in mijn mailbox binnenkomen en ziet er tof uit inderdaad!
Wat is precies de aanleiding geweest om een art store te openen? Het is de tegenhanger van dark store, toch?

Uit gesprekken met de buurt en de gemeente kwam naar voren dat niet iedereen blij was met de stickers op onze ramen. We hebben geluisterd naar die feedback en hebben toen alle stickers van onze ruiten gehaald. Daarna wilden er nog een stapje verder gaan om de buurt mooier te maken. Zo kwamen we op het idee om onze etalage beschikbaar te stellen aan lokale artiesten. We zijn een open en transparant bedrijf, dus een art store past een stuk beter bij ons dan een dark store.

De stickers zijn niet de enige discussiepunten voor flitsbezorgers, toch? Ik las dat er veel overlast gemeld wordt en ook worden de arbeidsomstandigheden wel eens genoemd als zijnde ondermaats
Is dat iets waar jullie ook veel mee bezig zijn?

Laten we voorop stellen dat het merendeel van onze stores gelukkig klachten vrij zijn. We willen een goede buur zijn en dat vertaalt zich in verschillende initiatieven: we een eigen distributiecentrum geopend waardoor we het aantal leveringen naar onze vestigingen met 70% kunnen verminderen; elke locatie heeft binnen in het pand een recreatieruimte voor personeel en daarnaast hebben we deze week met de sector een gedragscode gelanceerd. We zijn nog geen jaar lang actief in Nederland en timmeren dus hard aan de weg.
We zorgen daarnaast goed voor ons personeel: mensen zijn bij ons in dienst, in tegenstelling tot platformbedrijven. Riders krijgen €12 per uur betaald, krijgen vakantiedagen, doorbetaald bij ziekte en bouwen een pensioen op. Daarnaast hoeft bij ons niemand zware boodschappen op hun rug te tillen omdat we boxes op onze e-bikes bevestigd hebben. We zijn ook de eerste snelle boodschappen bezorgdienst die een fulltime veiligheidsmanager in dienst heeft. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid van ons personeel en medeweggebruikers.

De bedrijven groeien inderdaad enorm snel
Dat is moeilijk bijbenen
Kun je iets vertellen over de kunstenaars die werk hebben gemaakt voor de art stores? Hoe is dat selectieproces gegaan?

We werken daarvoor samen met 010.gallery. Zij hebben ons in contact gebracht met Mr. June (een bekende artiest die street art maakt) en Herenplaats, waar mensen met een verstandelijke beperking kunst maken.

Oh tof! En heb je een favoriet werk?
Ik vind ze alle zes heel mooi maar Laan en Reginald van Herenplaats waren zo ontzettend trots dat hun werk dat ik deze twee wel extra speciaal vind!

Er is benoemd dat bij een succes van de art store dit concept ook verder uitgerold zou worden over andere locaties in Nederland - wanneer is dat doel bereikt?
We gaan er binnenkort ook eentje openen in Arnhem! Ben benieuwd hoe dat wordt, wellicht is dit het begin van iets moois. Er zijn natuurlijk nog veel meer winkels die de ramen dichtgeplakt hebben, dus wellicht inspireert dit anderen ook wel. Hoe leuk zou dat zijn?
 
Klinkt leuk inderdaad!
Nog even en je kunt straks die winkels in lopen om gewoon boodschappen te doen
Nog een vraag om af te sluiten: hoe zie je de toekomst van flitsbezorgers voor je?

Ja wie weet gaan we dat ook wel doen ;)

haha
Nederlanders zijn gek op onze dienst. Binnen een jaar tijd is de Getir app honderduizenden keren gedownload. Ik verwacht dat dit er in de komende jaren nog veel meer gaan worden!

En heeft Getir nog specifieke plannen qua uitbreiding bijvoorbeeld?
We zijn pas een jaar oud dus er zijn nog genoeg mogelijkheden tot uitbreiding, we zijn pas net begonnen :)

Nice
Dankjewel voor je tijd Florian!

Graag gedaan Anne! Fijne dag!

Jij ook!