Appen met Isis Prummel van het Brunel Solar Team in Australië

05-10-2023 (13:28) - Appen met

Van 22 oktober tot 29 oktober 2023 vindt de World Solar Challenge in Australië plaats. In deze Challenge doen auto's mee die rijden op zonne-energie en een afstand afleggen van 3021 kilometer. We appten met Isis Pummels, een van de 18 studenten van de TU Delft die in het Brunel Solar Team mee racet.

Status: Zon-emoji

Goedemorgen Isis, alles goed? Je spreekt met Nynke van Fonk Magazine. Of moet ik eigenlijk avond zeggen, want jullie zitten op dit moment in Australië toch voor de World Solar Challange?

Hi Nynke, wat leuk dat je appt!
We zitten inderdaad in Australië, het is hier 7,5 uur later dan in Nederland dus we beginnen hier al bijna aan het avond eten :)

Lekker! Is de Nuna 12 helemaal klaar om te knallen?

Ja onze zonneauto is er helemaal klaar voor! We hebben hier al super veel km gereden op de Australische bodem en ze rijdt al een zonnetje

Ahh dat is fijn! Hoe hebben jullie je het afgelopen jaar hierop voorbereid? 

We zijn met 18 man het avontuur aangegaan en zijn van scratch een zonneauto gaan bouwen. We begonnen letterlijk met een leeg a4tje. Vanaf daar zijn we begonnen met brainstormen over hoe we de perfecte zonneauto voor ons zagen. Met vee berekeningen en simulaties kwam de auto steeds meer tot leven op onze computers. Als je alles heel mooi hebt uitgedacht is de auto er nog niet natuurlijk:)
Daaarna zijn we de auto zelf gaan bouwen, waarin we eigenlijk alles zelf maken, van het stuurtje tot het zonnepaneel. Voor de zomer kwan alles bij elkaar en werd het een echte auto die daadwerkelijk kon rijden. Dat moment voelde heel onwerkelijk. Nu rijdt Nina in Australië en zij we de laatste weken voor de race nog druk bezig met testen om zeker te weten dat alles bij de race perfect is. 

Wauw wat een voorbereiding. Ik kan met voorstellen dat het hele team trots is op wat ze neerzetten. Hoe zijn de voorbereidingen die jullie hier doen anders dan in Nederland? Ik zag op Instagram dat jullie al even op Australische bodem rijden? 

Klopt! Het testen hier is inderdaad anders dan in Nederland. Het is hier vooral veel warmer doordat de zon hier feller schijnt, dus voor de coureurs is dit zeker wennen. Het kan in Nuna wel 50 graden worden, dus je kunt je voorstellen dat dat we even wennen is. Ook oefenen we nog veel op onze pit-stops. Mocht er een band lek gaan dan willen we deze zo snel mogelijk kunnen vervangen, hoe sneller hoe beter!

Dat is zeker warm. Kan je jezelf hievoor voorbereiden? 

Gelukkig ga ik zelf niet in de zonneatuto rijden dus dat scheelt voor mij wat hitte :) Maar ook buiten de zonneauto is het hier erg warm dus daarom zijn we al een tijdje in Australiëom zo goed mogelijk te wennen aan het klimaat. 

Dat is fijn. Waarom vinden jullie het zo belangrijk is om hier als team aan mee te doen. 

Leuk dat je dat vraagt. Natuurlijk is het super leuk om de race te winnen maar dat is niet het enige waarom we dit project doen. We willen graag laten zien dat rijden op zonne energie niet meer iets is van de toekomst. En daarmee mensen inspireren dat je met duurzame energie en nieuwe technologien super veel kunt bereiken. Wat is een betere uitdaging dan 3000 km rijden door de woestijn, zonder een druppel benzine puur en alleen op kracht van de zon.

Dat is zeker een goed streven. Kunnen deze technieken in de toekomst ook in gewone auto’s worden gebruikt?

Jazeker! We testen voornamelijk nieuwe technologien zodat we kunnen zien wat dit doet in een auto. We spreken wel vaker bedrijven die de technieken graag willen toepassen. Onze auto heeft bijvoorbeeld evenveel luchtweerstand als de zijspiegel van een normale auto, dat bespaart enorm veel energie!

Dat is heel mooi! Hoe is het om als student hier aan mee toen doen? Meer dan alleen een leuk tripje en even geen colleges den ik?

Het is inderdaad wel veel meer dan een tripje haha. We hebben regelmatig een 80 uur durende werkweek om de auto zo goed mogelijk te maken. Daarvoor zijn er vele weekenden doorgewerkt en ook wel lange avonden gemaakt. Dit komt echt door de motivatie van het team, iedereen wil de volle 120% geven om de auto perfect te maken!

Dat zijn lange weke maar mooi dat iedereen zo gemotiveerd is. Kunnen jullie dit nog goed combineren met school en andere bezigheden?

We hebben allemaal ons leven even op pauze gezet, dus ook onze studie gaat een jaartje op stop. Je levert er veel voor in maar je krijgt er zoveel voor terug, dat dit het meer dan waard is. En stiekem heb ik van dit jaar misschien wel meer geleerd dan 3 jaar studeren

Wauw, zeker iets dat je voor de rest van je leven mee neemt. Hebben jullie stiekem al een verwachting voor de race?

Wat we weten, is dat we een super goede auto gemaakt hebben maar je weet nooit waar de concurrent mee aan de start verschijnt. We hopen natuurlijk wel dat we de de beker dit jaar naar Nederland kunnen halen!

Dat zou zeker mooi zijn. Wij wensen jullie heel veel succes en hopen dat jullie met trots (en natuurlijk ook de beker) naar Nederland komen. Bedankt dat je even tijd wilde vrij maken en wij zullen jullie zeker volgen!

Dankjewel voor het leuke gesprek! We gaan ons uiterste best doen!