Appen met Maarten Reijgersberg over Esther Olofsson 3.0

01-12-2022 (16:16) - Appen met

Ook Nederland heeft nu een eerste virtuele AI human: Esther Olofsson 3.0. RAUWcc maakte haar eerst met behulp van 3D graphics, maar inmiddels wordt zij volledig door AI gegenereerd en heeft ze een nieuw Instagrama-ccount waarmee ze de wereld - en de tijd - doorreist. We appten met Maarten Reijgersberg, CEO van RAUWcc en 'geestelijk vader' over het volledig loslaten van Esther, hoe ze nu precies gemaakt is en wat ze als influencer kan betekenen.

Status: beschikbaar

Ha Maarten! We hoorden dat jullie virtuele kind Esther nu ‘het huis uit is’ en van 3D naar AI is gegaan. Waarom werd dat tijd?
Nou, als geestelijk vader had ik haar liever dicht bij mij gehouden, maar nu ze volledig door AI wordt gecreëerd is ze niet meer bij ons te houden en wil ze de wereld ontdekken en zichzelf! :)

De pubertijd is begonnen! Met welke dingen of plekken heb je als geestelijk vader liever niet dat Esther daarmee in aanraking komt als jonge virtual vrouw?
Nou, met haar 29 jaar is ze wat oud om nog te puberen, maar haar technologie is natuurlijk wel super nieuw. En zoals met alle nieuwe technologie kan je het voor goed en voor slecht inzetten. Ik hoop dus maar dat ze op het goede pad blijft en waar nodig sturen we haar wel wat bij

Aha, een Millenial dus. ;) Hoe zie je voor je wat er gebeurt als Esther - en misschien meerdere virtuele AI-humans - voor merken worden ingezet en compleet onafhankelijk zijn van menselijke besturing?
Ik denk dat menselijke controle van AI voorlopig nog hard nodig is. Er zijn teveel slechte voorbeelden van wat er gebeurt als AI ‘rogue’ gaat :|

Dat willen we met Esther natuurlijk niet zien gebeuren. In het persbericht stonden wat technische termen over hoe Esther gemaakt is, die we nog niet helemaal snappen. Kun je ons dit in Jip en Janneke-taal uitleggen?
Oei! Eh… Esther wordt nu gemaakt door een mix van verschillende AI-tools. Waarvan Stable Diffiusion de belangrijkste is. Dit is een open source artificieel intelligent programma voor beeld creatie. Dit programma heeft bijna zes miljard beelden op het internet geïnterpreteerd en weet daardoor hoe een kat, boom of stoel eruit kan zien. Dit programma hebben we nu ook geleerd hoe Esther Olofsson eruit ziet. Daardoor kunnen we door middel van tekstopdrachten (promts) vragen om een beeld te genereren van bijvoorbeeld Esther Olofsson met een kerstrui bij een kerstboom 

Duidelijk! En dat is natuurlijk voor meerdere doeleinden in te zetten. Gaat Esther naast plekken in de wereld - of tijd - bezoeken ook nog op andere manieren influencen, zoals producten promoten?
Nou, omdat we ervoor gekozen hebben voor haar reis een nieuw Instagramaccount op te zetten, moet ze eerst genoeg volgers krijgen om influencer te zijn. Dus volg die meid! Maar ik denk dat Esther uitermate geschikt is voor de promotie van landen, steden en festivals wereldwijd. Vooral omdat we haar makkelijk kunnen ‘inpainten’ in bestaande foto’s en straks ook video’s. Daar zetten wij met haar storyline in ieder geval wel op in.

Nou, wij gaan die meid volgen hoor! We zijn benieuwd waar we haar allemaal gaan zien straks. :) Dank voor het interview, Maarten!Hahaha. Jullie hebben eigen GIF'jes, nice!