Appen met Martha Visser over De Kring

10-01-2024 (16:50) - Appen met

Martha Visser is advocaat en gespecialiseerd in kunstrecht en intellectueel eigendom. Als lid van de kunstcommissie van Sociëteit de Kring, introduceert ze samen met het team een programma waar zelfs niet-leden aan kunnen deelnemen. We hebben Martha een appje gestuurd om meer te weten te komen over waarom na zo'n lange tijd de deuren weer op een kier staan.

Status: It always seems impossible until it’s done.

Hi Martha, Elizabeth hier van Fonk Magazine! Alles goed? Ik las vandaag dat de Kring na 100 jaar hun deuren op een kier zet! Waarom is die keuze nu gemaakt na zo’n lange tijd?

Ja, Hi, Martha hier van De Kunstcommissie van De Kring (in het dagelijks leven Kunstrecht en IE-advocaat). Die keuze is gemaakt omdat het een hele mooie plek is waarvan we vinden dat er vast veel leuke mensen zijn die zich daar kunnen vermaken, maar die er simpelweg niet van weten. Het was natuurlijk het bolwerk van kunstenaars en schrijvers die er tot diep in de na nacht plezier hadden maar de jaren 70 liggen inmiddels ver achter ons.

Ben je er zelf al eens geweest? Ik nodig je van harte uit om te komen kijken!

Nee nog niet! Lijkt mij heel leuk om langs te komen. Ik zag namelijk ook een nieuw programma dat van start gaat... Kan je daar wat meer over vertellen?

Ja, zeker. Wij hebben in 2022 een tentoonstelling gemaakt over 100 jaar de Kring, waarbij we werk hebben laten zien van kunstenaars die de afgelopen eeuw naam hebben gemaakt. Met werk van kunstenaars als Jacqueline de Jong, Wim T Schippers, tekenaars als Opland en Peter van Straaten, ontwerper Fre Cohen en fotografen als Eddy Posthuma de Boer en Ed van der Elsken. Grote namen. Nu is het tijd om vooruit te kijken dus hebben we jonge kunstenaars gevraagd om De Kring over te nemen. Dat wordt spannend omdat ze kunnen doen wat ze willen in ons pand aan het Leidseplein. Wel worden ze ‘gecoacht’ door oudere kunstenaars zodat hun werk wordt ingebed in waar De Kring voor staat. Het lot wil dat bij de eerdere show de vrouwen ondervertegenwoordigd waren en we nu onbedoeld uit kwamen op 3 vrouwelijke talenten, waar we erg blij mee zijn!

De opening is op 4 april. Dat wordt een feestje, kom langs!

Ik ben van de partij. Ik las inderdaad over de Kringplank, tof idee! Hoe zijn jullie bij de 3 vrouwelijke talenten gekomen?

Iedereen van de Kunstcommissie heeft zijn research gedaan, naar eindexamententoonstellingen, naar galeries, het internet en instagram afstruinen om inspiratie en mogelijke namen op te doen. En dan vergaderen. Het was lastig maar we zijn eruit: Emily Stevenhagen, Aysen Kaptanoglu en Tara Eva Kuijpers Wentink zijn op dit moment druk bezig om werk te maken. Ze hebben alledrie een andere focus, maar ze hebben gemeen dat ze reflectief zijn (ook op de tijdgeest), tegelijkertijd oog hebben voor schoonheid en min of meer multidisciplinair werken. Emily verwerkt performances in haar werk, Tara maakt ook sculpturen, Aysen heeft een achtergrond in de literatuur. Die brede insteek waarderen wij omdat de kring ook wetenschappers en journalisten, musici en noem maar op herbergt.

Hoe zijn de coaches van plan Emily Stevenhagen, Aysen Kaptanoglu en Tara Eva Kuijpers Wentink te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun werk?

Elke coach is gekoppeld aan een kunstenaar: Jacqueline de Jong aan Aysen, Jeroen Henneman aan Tara en Morit Ebinger aan Emily. Ze gaan in ieder geval bij elkaar op atelierbezoek, zodat ze inspiratie op kunnen doen; ze zijn aan elkaar gekoppeld op basis van discipline. Zodra kunstenaars van de academie komen zijn ze op zichzelf aangewezen. Daarom vonden ze zelf die koppeling fijn, om te kunnen sparren, over wat hen bezighoudt, waar de kring voor staat. Maar het is ook een experiment, dat maakt het leuk voor de kring én de kunstenaars. Bij de wekelijkse jazz avonden werkt het in ieder geval. Daar gaan grote namen als Benjamin Herman en Jasper Blom jammen met jonge musici van conservatoria. Dat levert vuurwerk op waar elke woensdag veel mensen op af komen.

Wat een variatie aan activiteiten en inspiratie! Ik kan niet wachten op het resultaat van de tentoonstelling. En trouwens, nemen jullie op dit moment ook nieuwe leden aan? Asking for a friend....

Ha, zeker. Er is voor elk wat wils. Kom een keer dineren of donderdag, cocktails shaken (en drinken) op vrijdag of ga naar een open avond.
Toevallig is vrijdag as 12 januari ook De Jonge Kring avond waar ook geshaket wordt en dichter Daan Doesborgh voordraagt. En op 2 februari wordt het einde van Dry January goed gevierd met een open avond (dan spot je ook de jonge kunst talenten)! Zie: https://kring.nl/word-lid/#kennismaken
*dineren op donderdag

We kijken er zeker naar uit om langs te komen en deel te nemen aan deze activiteiten. Super bedankt voor je tijd, Martha! Veel succes aankomende tijd als lid van de kunstcommissie!

Dankjewel, ook namens de andere leden van de Kunstcommissie, Peter Keijzer, Tessa Posthuma de Boer en Guido Zwennes!