Appen met Yorick Bruins (Wakuli) over goede en slechte koffie

27-09-2022 (16:15) - Appen met

Wakuli bezorgt koffie via de brievenbus. De koffie wordt rechtstreeks bij de koffieboeren zelf ingekocht, tegen een goede prijs om de boeren te supporten. Om meer mensen in Nederland kennis te laten maken met hun koffie, heeft Wakuli nu ook een fysieke koffiezaak in Amsterdam geopend. Fonk sprak mede-oprichter Yorick Bruins (rechts op de foto) over Wakuli's ambities en kreeg een lesje goede koffie-slechte koffie.

Status: beschikbaar

Hi Yorick! Angela van Fonk Magazine hier. Gefeliciteerd met jullie nieuwe zaak!
Is het al druk vandaag?

Hi Angela! Leuk van je te horen en dank voor de felicitaties. Ondanks het slechte weer zijn we heel blij dat we vandaag al veel koffies hebben mogen maken. En sowieso tof om eindelijk fysiek ook de deuren te openen natuurlijk :) 

Goed om te horen zeg! Deze passen natuurlijk niet door de brievenbus. ;) Wat deed jullie besluiten om vanuit een koffie 'bezorgservice' toch een fysieke winkel te openen?
Klopt, we bezorgen inderdaad sinds iets meer dan drie jaar koffie aan huis door heel Nederland en sinds vorig jaar ook België en Duitsland. We willen zoveel mogelijk mensen laten overstappen op koffie die beter smaakt en beter is voor de koffieboer, met wie we direct samenwerken. Na drie jaar online groei vonden we dat het tijd was onze omni-channel strategie uit te breiden, om nog meer koffieliefhebbers met ons kennis te laten maken: het resultaat is deze eerste fysieke plek geworden.

We kunnen het verhaal goed online vertellen, maar nu ook offline laten ervaren. We staan zowel online als met onze eerste eigen winkel en bar nog steeds in direct contact met zowel koffieboer als drinker. Wat ons betreft een nieuwe fase van een win-win in koffie!

Mooi plan! Wij hadden jullie koffie ook een tijdje in huis, en ik vond de smaak inderdaad ook goed. ;) Waarom denk je dat mensen naar jullie koffiezaak zouden gaan in plaats van een andere koffiezaak in dezelfde straat, die ook aangeeft eerlijke koffie te verkopen?
Omdat we het ons door de kortste keten en focus op de beste koffie zonder bullshit kunnen veroorloven iedereen de hoge kwaliteit voor een goede prijs aan te bieden. Zo maken we voor zoveel mogelijk mensen specialty koffie bereikbaar!

Ik ben wel benieuwd hoe kort die keten uiteindelijk kan worden door jullie inspanningen. Hebben jullie bijvoorbeeld ook plannen om die koffieboeren uit te nodigen om een dagje in de koffiebarren te vertellen over hun koffie, of gaat dat te ver? (Zij moeten daar natuurlijk ook maar net tijd voor hebben natuurlijk).
Goede vraag! En dit is zeker het plan. We hebben afgelopen jaar onder andere al partnerboeren uit Congo, Brazilië en Honduras op bezoek gehad. Dit was nog op onze branderij met een select groepje klanten, maar we kunnen niet wachten om samen met boeren achter de bar direct met koffieliefhebbers de connectie te maken

Wat leuk wanneer het allemaal zo bij elkaar komt!
[Yorick is aan het typen]
Ik ben ook benieuwd wanneer jij zelf een liefhebber bent geworden van 'echte, specialty koffie' en wat ertoe leidde dat je samen met Lukas jullie bedrijf Wakuli bent gestart.

En dat is ook mijn persoonlijke beweegreden geweest Wakuli te beginnen: die ogenschijnlijke onoverbrugbare wereld toch overbruggen, we halen de boer uit anonimiteit en doen dat door een product dat veel beter smaakt. Dan zijn we toch allemaal beter af?

Ah kijk, we dachten bijna synchroon aan hetzelfde. ;)
Zeker :) Voornamelijk omdat wij maar niet begrepen hoe koffieboeren zo’n tof product maken en er bijna nooit voor gewaardeerd worden. Integendeel, de koffie giganten doen ons geloven dat koffie bijna herkomstloos donker gebrand altijd hetzelfde zou moeten smaken (met een saai bakje troost tot gevolg). Maar dit is dus helemaal niet meer nodig!

Als wij mensen waarderen voor het unieke dat koffie in zich heeft, gaan we naar een fatsoenlijk inkomen en future-proof koffie dat gewoon veel beter smaakt. Dat willen wij makkelijk maken voor iedereen, daar staan we voor op elke ochtend!

Dat is een mooie ambitie om elke ochtend voor op te staan!
En met welke koffie zijn jullie deze ochtend begonnen? Als in: wat zat er in jullie eigen mok of glas?
Onze store manager Jeffrey met een cappuccino met onze blend van bonen van partners Brazilie en Honduras. Ik met een mok goede filterkoffie uit Zombo, noordoost Uganda!

Klinkt goed! Dus eigenlijk ligt smerige koffie vooral aan het proces? En niet per se aan de bonen?
Het ligt vooral aan die grote jongens inderdaad: want als je fatsoenlijk betaalt en perspectief geeft zijn de bonen hartstikke lekker. Bijkomend voordeel: hoef je niet zo donker te branden dat je alle smaak eruit moet branden

Wat is eigenlijk 'te dronker'
[enter]
Haha, oeps. 'te donker' waarbij de smaak eruit is gebrand?
Zeker: te donker branden laat alleen de verbrande smaak achter, waarmee je verhult wat er slecht aan de boon is.

Bedoel je met fatsoenlijk betalen en perspectief geven, dat je dan betere kwaliteit krijgt omdat de boer niet heel erg zijn best moet doen om voor lage tarieven alsnog bonen te leveren?

Omdat de boer haar best niet kan doen.. zonder fatsoenlijk inkomen kan er niet geïnvesteerd worden in die kwaliteit, hiermee houden de koffiegiganten boeren klein.

Met welke koffie ben jij begonnen Angela?

Ik weet zeker dat je hard gaat lachen: Senseo. Met melk en suiker. Ik begon ermee toen ik nachten doorhaalde om voor mijn examens te leren, hahaha. Maar je hebt het natuurlijk over vanochtend: filterkoffie van FairTrade community coffee, in de kleine Aromaboy II van Douwe Egberts. Klein, schattig apparaatje.
Oe gelukkig drink je Senseo niet meer!

Bedankt voor dit lesje in koffiebonen en koffiebranden! ;) Wil je nog iets delen over jullie ambities voor de komende tijd? Staan er nog meer koffiebarren op de planning?
Zeker, wij gaan door zolang we kansen zien om meer mensen echt lekkere koffie te laten drinken. Daar hoort verdere online groei bij, maar ook het uitrollen van Wakuli offline. Dus snel door in rest van Nederland.

Leuk! Ik kijk uit naar jullie vestiging in Utrecht om mijn dag mee te beginnen. ;)
Stuur vooral je adres op, tijd voor wat specialty koffie door de brievenbus bij je! En kom in Amsterdam langs voor een bakje, tussendoor gaan wij ons best doen zo snel mogelijk naar Utrecht te komen!

Wat superleuk! Veel plezier nog met de laatste uurtjes van de eerste openingsdag van jullie nieuwe zaak, en bedankt voor het leuke interview!
Jij bedankt! En tot snel in Amsterdam-oost :)

Yes! Kijk ernaar uit :)