WhatsAppen met Marja Ruigrok

19-07-2018 (14:23) - Appen met

Marja Ruigrok is Ambassadeur geworden van de Stichting Amsterdam Made, de organisatie die zich inzet voor producten van Amsterdamse bodem. Niet helemaal toevallig was het instellen van een Amsterdams keurmerk ook nog eens haar idee enkele jaren geleden. Genoeg reden om contact te zoeken en bijvoorbeeld te vragen wat nou haar favoriete Amsterdamse merk is.

 

WhatsApp-status: lekker bezig :)


Dag Marja!

Hallo! 


We gaan maar meteen beginnen :)
Yep.


Je bent net ambassadeur geworden voor Amsterdam Made, de stichting die zich hardmaakt voor Amsterdamse merken.
Ja, super leuk! Helemaal omdat ik zo’n vijf jaar geleden het intitiatief voor een Amsterdams Keurmerk in de gemeenteraad heb voorgesteld. 


Waarom was zo'n keurmerk nodig, naar jouw idee?
Amsterdam is een enorm sterk merk. Daar kunnen Amsterdamse makers gezamenlijk van profiteren. En die maakindustrie mag best in het zonnetje gezet worden. Hoe cool is het als fysieke producten hier bedacht én gemaakt worden en zo’n keurmerk als kwaliteitsstempel meekrijgen? 


Je bent ook betrokken bij de ondernemers. Tegen welke problemen lopen de makers het meest aan?
Dezelfde als de meeste ondernemers: goede mensen, toegang tot geld en de niet altijd vriendelijke regelgeving. Voor makers gelden nog extra drempels omdat ze plek voor productie nodig hebben en het vestigingsproces soms ingewikkeld is. Door gezamenlijk een community te vormen kunnen kennis en ervaring uitgewisseld worden en partners ingezet die kunnen ondersteunen. 


Is er nog genoeg ruimte voor ze in Amsterdam?
Er is altijd wel ergens ruimte te vinden. Initiatieven waar productiemateriaal en gereedschap gedeeld worden zijn ideaal. Zoals Prodock en dat verzamelhuis op het Marineterrein (waar ik de naam even van op moet zoeken ;-) 


Makerversity :)
Dat zeg ik! 


Ha! En zijn er nog uitdagingen voor de politiek op dat vlak? Meer mogelijk maken, minder regelgeving?
Zeker! We moeten altijd kijken naar wat er wel kan in plaats van naar wat niet kan of mag. Ik ben trots op de duurzame freezone in de Haven, waar duurzame bedrijven zich eenvoudiger kunnen vestigen. Het gaat vaak om een mentaliteit, regels zijn nodig, maar laten we ook kijken waar maatwerk mogelijk is. 


Wat vind je eigenlijk van de nieuwe burgemeester, Femke Halsema?
Ik sta achter haar. Het is mooi dat er eindelijk eens een vrouw burgemeester van de hoofdstad is geworden. Ik hoop dat ze,net als ik, ook zo enthousiast is over Amsterdamse producten! 


Wat is jouw favoriete Amsterdamse merk?
De augurken van Kesbeke :) 


Mooi! En, laatste vraag: wat zijn de ambities van Amsterdam Made?
We willen nóg bekender en relevanter worden. Voor de makers nog meer activatie, voor de kopers van Amsterdam Made producten nog meer zichtbaarheid en verkoopplekken (on- en offline). En een nog grotere community waar het enthousiasme voor het Amsterdamse product vanaf spat! En Amsterdam is dan de hele Metropool regio natuurlijk. Ik heb er zin in om als ambassadeur nog meer bekendheid en enthousiasme aan Amsterdam Made toe te voegen. 


Dankjewel!
Graag gedaan, was leuk!