De keuzes voor zzp’ers bij zakelijk beleggen

De keuzes voor zzp’ers bij zakelijk beleggen

20-12-2022 (12:30) - Economisch

Als de zaken goed gaan, houd je op maand- of jaarbasis waarschijnlijk een mooi bedrag over. Dit heb je misschien niet allemaal direct nodig voor je bedrijfsvoering, bijvoorbeeld in de vorm van investeringen of andersoortige kosten. Is dit bij jou als zzp’er het geval? Wellicht is beleggen dan wat voor je. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan en waar moet je allemaal op letten?

Waarom beleggen?

Beleggen kan interessant zijn voor zzp’ers die wat geld overhouden. Je kunt voor verschillende doelen beleggen, zoals het opbouwen van een pensioen of het aanleggen van een financiële buffer. Door te beleggen kun je hogere rendementen behalen dan met sparen. Maar je vermogen kan ook minder waard worden.

Beleggen is dus niet zonder risico. Ga daarom voor jezelf na of en hoe je op een verstandige manier kunt beleggen. Een belangrijke eerste stap is je goed verdiepen in de verschillende mogelijkheden, bijbehorende rendementen en risico’s.

Zakelijk of privé beleggen?

Eén van de afwegingen die je moet maken, is of je zakelijk of privé wilt beleggen. Beide is namelijk mogelijk en iedere optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat het beste bij je past, hangt af van de rechtsvorm van je onderneming en met welke middelen je wilt beleggen.

Als je zakelijk beleggen wel ziet zitten, dan gelden de volgende voorwaarden: je mag dit enkel doen met zogeheten tijdelijk overtollige middelen. Dat omvat het bedrag dat je binnen een jaar weer nodig hebt voor je bedrijf, bijvoorbeeld voor investeringen of het aflossen van schulden. Het voordeel van zakelijk beleggen is dat je eventueel verlies mag aftrekken van je winst, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt.

Privé beleggen als zzp’er mag met geld dat je voor korte óf langere tijd niet nodig hebt voor je onderneming. Ook middelen die je niet binnen een jaar weer in je bedrijf steekt, mag je privé beleggen. Het rendement dat je op deze beleggingen behaalt, valt in box 3. Een voordeel, want hierover geldt een lagere belasting dan vermogen in box 1.  

Waar moet je op letten?

Als je beleggen overweegt, moet je op een aantal dingen letten. Zo is het verstandig om enkel met geld te beleggen dat je kunt missen. Want hoewel je een mooi rendement kunt behalen, kan je geld ook minder waard worden of zelfs geheel verdampen.

Worden jouw beleggingsplannen concreet, stel dan voor jezelf een beleggingsdoel en een beleggingshorizon vast. Wil je bijvoorbeeld beleggen voor je pensioen? Bepaal dan welk bedrag je als doelstelling hebt en over welke periode je dit doel wilt behalen (de beleggingshorizon).

En heb je je al verdiept in hoeveel risico jouw beoogde beleggingen met zich meebrengen? Om op een verantwoorde manier te beleggen, is je verdiepen in de rendementen en risico’s een onmisbare stap. Vaak geldt: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.

Zelf of beheerd beleggen?

Begint het je al te duizelen? Dan is het misschien verstandiger om te gaan voor een vermogensbeheerder. Dit is iemand met veel verstand van beleggen, de beurzen en houdt al het economisch nieuws goed in de gaten. Zo hoef je er zelf niet helemaal in te duiken en kun je toch beleggen.

Het nadeel hiervan is dat je meestal beheerkosten betaalt. Bedenk dus goed of je dit het waard vindt, of dat je het juist prettig vindt om alles in eigen handen te houden en je bezig te houden met beleggen.

Is beleggen wat voor jou?

Voor beleggen als zzp’er zijn er veel mogelijkheden. Met bovenstaande tips krijg je er enigszins een beeld van. Of er een vorm van beleggen bij zit die past bij jouw financiële situatie, kun je zelf het beste inschatten.


Bureaus

Media

Marketing